Политиката за сигурност на Вашингтон може да окаже изненадващо влияние върху производствените планове на Intel. Според източници на Bloomberg Белият дом се старае да разубеди Intel от намерението на компанията да повиши производството на чипове в Китай, за да се пребори с глобалния недостиг. Изглежда, че Intel има възможност да постигне още по-висок капацитет преди края на 2022 г., но администрацията на Байдън се притеснява от съображения за сигурност.  

Засега Intel не отхвърля напълно възможността да засили производствения си капацитет в Китай, но за момента няма такива планове. Вместо това компанията ще потърси други решения за отговор на повишеното търсене, включително изграждането на нови заводи в САЩ и Европа.

Подобен подход от страна на Вашингтон не е изненадващ. Байдън продължи твърдата политика към азиатските технологични пазари и дори ограничи някои производители относно получаването на мрежови лицензи от американския комуникационен регулатор. Шефът на Intel Пат Гелсингър вече определи сериозната зависимост на компанията от веригата за доставки в Азия като голяма заплаха.

Дори да оставим сигурността настрана, икономиката също е фактор. Байдън иска повече американски капацитет у дома за справяне с недостига на чипове и експанзия на Intel в Китай ще противоречи на тази политика. Нещо повече, това няма да помогне на битката между икономическите суперсили.

Каквито и да са причините, решението ще се усети най-силно от крайните потребители, защото строежът на нови заводи и търсенето на външна помощ за Intel ще отнеме време и това само ще удължи кризата с чиповете.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Без връщане назад: Toshiba се разделя на три компании