След години на скандални решения акционери активисти в Toshiba лобираха електронният гигант да се раздели на три отделни компании. Това ще са Infrastructure Service Co., която планира да държи бизнеса на Toshiba Energy Systems & Solutions, Infrastructure Systems & Solutions, Building Solutions, Digital Solutions и Battery; Device Co., която включва бизнеса на Toshiba за електронни устройства и решения за съхранение; и Toshiba, които ще задържат дела на компанията в Kioxia Holdings Corporation. Според прес съобщението това ще помогне на компаниите да се съсредоточат върху съответните индустрии и ще подпомогне развитието на социалната и IT инфраструктурата.

В обосновката се споменава още влиянието на технологичните компании върху климатичните промени, устойчивост на инфраструктурата, вземането на по-гъвкави решения в едни по-леки структури и монетизиране на акциите. Очаква се промяната да започне в средата на следващата година, а решението е взето единодушно от борда на компанията. Но това не означава, че действието не е срещнало много противници. Всъщност това е един вид "конгломератна отстъпка" - до този момент японският гигант беше свикнал да управлява широк спектър от бизнеси. Тази стратегия вече не е толкова популярна поради факта, че в повечето случаи се стига до понижаване на цените на акциите и вреди на иновациите. От друга страна миналата година Toshiba "отблъсна" активистите на годишното си събрание на акционерите, като според независимо проучване това се е случило благодарение на не съвсем законни действия. Връщайки се още по-назад във времето: през 2015 г. стана ясно, че компанията дори си е позволила фалшифициране на финансови документи, заради което плати и сериозна глоба.

Ясно е, че идва нова ера за японския гигант, в която ще трябва да се изправят пред множество трудности, за да успеят да наваксат пропуснатото.

Снимки: Unsplash 

Виж още: Новият AI за роботи на NVIDIA е 6 пъти по-мощен