Новина, която едва ли ще изненада някого: шефовете на най-големите американски компании, търгувани на борсата, са продали акции за милиарди долари точно преди пазарът да се срине. Между началото на февруари и изминалата седмица шефове на гигантски корпорации в САЩ са продали акции на стойност 9.2 милиарда долара в собствените си компании. Над 150 висши служители са продали акции на стойност под 1 милион долара, при положение че през миналата година не са продали нито една. До момента няма повдигнато нито едно обвинение за търгуване с вътрешна информация. 

Никой от тях не е генерирал повече от боса на Amazon Джеф Безос. В средата на февруари той е продал акции на стойност 3.4 милиарда долара, когато те са се търгували на рекордни цени. През втората седмица на февруари Безос е продал повече акции, отколкото през последните 12 месеца.

Ако Безос, чието богатство се оценява на 110 милиарда долара, беше запазил акциите си до тази седмица, той щеше да отчете загуби от 317 милиона долара – поне на хартия.

С други думи Безос случайно или не се оказва изпреварил събитията и натрупал голяма печалба точно преди епидемията от коронавирус да стане глобална. Малко след като стигна върхова стойност на 19 февруари, индексът S&P 500 се срина рекордно бързо с 30 процента, задминавайки нивата на спад дори от времето на Голямата депресия.

Виж още: Как да извлечете максимума от вашия монитор?