Гигантът в търговията на дребно H&M бе заличен от всички картографски услуги в Китай. Адресите на магазините на шведската верига бяха премахнати от картографски приложения като Apple Maps и Baidu Maps, както и от услугите за споделено пътуване като Didi. Причина за това е изявлението на H&M, че вече няма да ползва памук за совите продукти от региона Синдзян, където китайските власти са обвинявани за налагането на принудителен труд на местното население.  

По този начин H&M се присъединява към дългия списък американски и европейски компании, които бойкотират памука, идващ от този регион. В същото време китайските потребители и власти отговориха с бойкот на местните магазини на имена като Nike, Adidas, Puma, Converse, Calvin Klein, Tommy Hilfiger и други.

Комунистическата партия в Китай използва държавните медии, за да призове обществеността да бойкотира тези големи имена, докато в същото време Пекин търпи санкции от международната общност заради нарушенията на човешките права на местното малцинствено уйгурско население. Над един милион уйгури са затворени в трудови лагери заради ислямската им вяра.

Така, ако потърсите магазини на H&M през популярни услуги като Apple Maps, няма да получите никакви резултати. Продуктите на веригата бяха извадени и от най-големия китайски онлайн търговец Alibaba. Събитието показва колко силен е контролът на китайските власти върху услугите на Apple в страната. Дали те са поискали гигантът да премахне магазините, или са го направили сами? През 2017 г. Apple извади приложението на The New York Times от Арр Store в Китай по искане на Пекин, а миналата година премахна десетки хиляди игри от магазина.

Снимка: 9to5mac

Виж още: Kриптовалутата Libra на Facebook може да дебютира в ограничена форма в началото на 2021 г.

 

Тагове: