AnTuTu е приложение за мобилен бенчмарк и сравнителен анализ, което позволява на потребителите да сравняват производителността на своите смартфони и таблети. Платформата е основен елемент в маркетинговите кампании на много китайски производители, а медиите редовно я използват в своите рецензии.

През уикенда всички приложения на компанията, включително AnTuTu 3DBench, AnTuTu Benchmark и AITutu Benchmark (за AI функции) обаче изчезнаха от Play Store (те все още са достъпни в App Store на Apple). Въпреки че Google не споделя какво е причинило премахването, мнозина спекулират, че то е част от по-широка чистка на всички приложения, свързани с разработчика Cheetah Mobile.

След реакцията на медиите служители на AnTuTu, включително изпълнителният директор Джао Чен, се свързаха по имейл с журналисти, изяснявайки връзката между Cheetah Mobile и AnTuTu. Според дългия имейл, пълен с акценти и много удивителни знаци, AnTuTu е по-стар от Cheetah Mobile, а разработчикът е само акционер в компанията от 2014 г.

Компанията Cheetah Mobile „никога не е пипала“ акаунта в Google Play на AnTuTu, а бенчмаркът „НЕ е направил никаква промоция“ на софтуера на разработчика. Чен разкри, че компанията му смята, че погрешната преценка е възникнала на база връзката на „Политиката за поверителност“, която използва адреса cmcm.com, който е на Cheetah Mobile.

Председателят на Cheetah Mobile също е в борда на директорите на AnTuTu, но представителят на бенчмарка допълва, че това е изискване на инвеститора, който не участва в работата или управлението на AnTuTu.

AnTuTu все още се опитва да разреши проблема с Google.

В момента (9 март 2020 година), ако отидете на уебсайта на AnTuTu и се опитате да изтеглите приложенията за сравнение чрез банера на Google Play, всъщност ще изтеглите APK файл направо на устройството си. Инсталацията е доста проста като приложение на трети страни и няма да имате проблеми с измерването на ефективността на телефона ви, ако сте един от онези хора, които разчитат на такива показатели.

Виж още: Samsung Note 20 би могъл да възроди функция, невиждана от времето на Galaxy S5