Въпреки че бе приветстван като дългоочаквана алтернатива на Steam, появата на Epic Games Store е довела до намаляване на дигиталните продажби на РС игри през всички платформи, включително Steam. Според известния анализатор Мат Пискатела въвеждането на Epic Games Store на дигиталния РС пазар е предизвикало война между платформите за РС игри, която според него помага на крайните потребители.

Epic Games Store навлезе на пазара с конкурентни цени и временни ексклузиви, но макар това да облагодетелства разработчиците и издателите, на които им бе писнало от драконовските мерки на Valve, агресивната стратегия на студиото доведе до фрагментация сред потребителската база. В момента РС геймърите могат да избират между платформи като Steam, Epic Games Store, GOG и Green Man Gaming, както и дузина още по-нишови дигитални магазини.

Въпреки че екосистемата като цяло страда, Epic Games Store многократно изтъкна собствения си успех – по техни данни през първата си година на пазара магазинът е събрал 108 милиона клиенти и е генерирал над 680 милиона долара. Очакваме, че през тази година пазарната война между Epic Games и Valve ще се засили, особено когато в Steam се появи Half-Life: Alyx.  

Виж още: Ето коя платформа предпочитат гейм разработчиците през 2020 година

Тагове: