FogCam, за която се предполага, че е най-старата уеб камера в интернет, ще спре в края на август след 25 години почти непрекъсната работа. Джеф Шварц и Дан Лонг, които инсталираха уеб камерата като студенти в Университета на Сан Франсиско през 1994 г., обявиха решението си в Twitter и благодариха на зрителите и университета за поддръжката.  

Причина за спирането на FogCam е това, че вече няма достатъчно добро място, откъдето да излъчва тя. Когато видеото от камерата приключи, нейният сайт ще остане онлайн в името на интернет историята.   

Виж още: Ще видим ли все пак 3D телевизори?

25-те години живот на FogCam означават, че тя надживя друга от най-старите уеб камери в мрежата. В университета Кеймбридж заработи подобна камера през 1993 г., но тя спря работа 10 години по-късно. С нея местен преподавател искаше да наблюдава кафеварката си от разстояние.

В този смисъл дългият живот на FogCam е далеч по-забележителен. Тя оцеля през големите трансформации на мрежата и получи нов живот, когато цяло ново поколение зрители я откриха чрез социалните медии. Ако търсите друга уеб камера, която да замени FogCam, доста любопитна е тази на кръстовището Аби Роуд в Лондон, където често може да видите как фенове на Бийтълс блокират трафика, за да направят снимка на прочутата зебра.

Тагове: