По време на Q2 2020 Zoom буквално унищожи предишния рекорд, поставен от TikTok, за най-много сваляния през App Store. Докато TikTok беше свален от 67 милиона пъти в американския магазин само едно тримесечие по-рано, Zoom достигна почти 94 милиона сваляния през Q2, показват данните на анализаторската компания Sensor Tower.

Разбира се, търсенето на приложения за видеоразговори скочи драстично по време на коронавирус пандемията, когато огромен брой хора по цял свят работят от къщи. Zoom става едва третото приложение, което достига 300 милиона сваляния за тримесечие в глобален план за Android. Преди това такова постижение имаха само TikTok и Pokemon Go.

„Zoom не е единственото приложение, което печели от необичайните условия. Коронавирус пандемията оказва значително влияние и приложенията за бизнес, здраве и образование продължават да се радват на голям интерес, докато тези за пътуване, навигация и спорт отчитат период на малко инсталирания. През второто тримесечие на годината свалянията на приложения са достигнали рекорд за всички времена от 37.8 милиарда инсталации, което е скок с 31 процента спрямо същия период миналата година. iOS инсталиранията са 9.1 милиарда, а тези за Android – 28.7 милиарда“, казват анализаторите.

Както Zoom, така и Microsoft Teams отчитат огромен интерес като платформи за корпоративни комуникации, но Zoom има предимство, защото се утвърждава като предпочитано видео приложение и за обикновените потребители по време на пандемията. За това допринася лекотата, с която се използва то, и фактът, че хората не обръщат внимание на свързваните със Zoom проблеми по сигурността на данните.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Apple Car Key – как работи и кога ще може да го използвате