След като новоизбраният президент на САЩ Донълд Тръмп се подписа под тримесечна забрана за прием на имигранти от Иран, Ирак, Сирия, Судан, Сомалия, Йемен и Либия, светът и технологичната общност излязоха с остри критики към този закон (подробности тук).

Но критиките не спират, а се увеличават. Днес Марк Зукърбър обяви, че САЩ по същество е нация на имигранти и тя „трябва да държи вратите си отворени за бежанците и тези, които се нуждаят от помощ“. Той заяви още, че ако приемът на бежанците е бил ограничен преди няколко десетилетия, семейството на жена му Присила нямаше да е тук днес.

Мнението на Зукърбърг отразява мнението на милиони други американци, че САЩ всъщност е страна, подсилена от разнообразието, а не от разделението. Той продължава с един анекдот за времето му, прекарано в училище, където някои от най-добрите му съученици са били без документи.

Пътят напред, както казва Зукърбърг, е да "намерим смелост и състрадание, за да се сближим с хората и да направим света по-добро място за всички". И той е прав, защото огромна част от развитието на технологиите като цяло се дължи на хора от азиатски, латиноамерикански, европейски и близкоизточен произход (включително имигранти). Припомняме, че дори създателят на компютъра Джон Атанасов е потомък именно на емигрант.

 

Прочетете и това: Илон Мъск започва тунела под Лос Анджелис за облекчаване на трафика