Китайски държавен вестник заяви, че правителството на Китай ще отговори с "ответни мерки", ако новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп започне търговска война срещу страната, като предупреди, че продажбите на iPhone-и и американски автомобили ще страдат от "неуспех".

В редакционна статия на Global Times, публикувана в неделя, се казва, че ще е "наивно" за Тръмп да изпълни своята закана да наложи 45 процентна такса на китайския износ за САЩ и да обяви страната за валутен манипулатор.

Тръмп многократно и целенасочено споменаваше Китай по време на президентската си кампания, обещавайки да заеме по-твърда позиция по отношение на търговията между двете страни, с надеждата за съживяване на производството в САЩ.

"Китай ще действа зъб за зъб, ако Тръмп изпълни заканата си. Една партида от поръчки за Boeing самолети ще бъде заменена с Airbus. Продажбите на автомобили и iPhone в Китай ще пострадат и вносът на соя и царевица от САЩ ще бъде спрян. Китай може да ограничи и броя на китайските студенти, които учат в САЩ."

Като президент Тръмп е в състояние да налага митнически такси за определени стоки, въпреки че той може да наложи такси за не повече от 15 на сто от всички стоки - и то само за 150 дни - освен ако няма обявено извънредно положение.

Както и за много от другите си изявления по време на кампанията си, не е ясно дали новоизбраният президент на САЩ ще бъде толкова агресивен срещу Китай, когато встъпи в длъжност.

Днес китайският президент Си Дзинпин е говорил с Тръмп по телефона, като е изразил мнение, че "сътрудничеството е единственият правилен избор за Китай и САЩ“. Двамата са се съгласили да поддържат тясна комуникация и да се срещнат "възможно най-рано", съобщиха китайските медии.

 

Прочетете и това: Първата комерсиална реактивна раница ще е на пазара следващата пролет