Когато писателите фантасти и футуролозите правят предположения за това, как ще изглеждаме в далечното бъдеще, тези предположения винаги се обединяват около една идея - „Не така, както днес". Хората ще се превърнат в биороботи, ще променят своята ДНК, ще се обединят с извънземна раса, ще станат безсъзнателни сенки, живеещи във виртуалното пространство, и още какви ли не почти налудничави идеи, но в никакъв случай няма да си останем предишните разумни примати.

Ето 10 футуристични предположения за това, какво би могло да се случи с нашето потомство в далечното бъдеще:

 

 

 

Антиеволюция

 

Тази идея се изразява в доброволното отказване на човечеството от ранговете „Властелин на природата" и „Венец на разума". Хората ще престанат да се смятат за по-висши в сравнение с останалото животинско царство на Земята и ще преминат в тотален регрес. Цивилизацията ще рухне, градовете ще бъдат завладени от дивите животни, пътища и заводи ще се превърнат в джунгли. В момента има доста привърженици (дауншифтъри) на тази идея, но по-голямата част от човечеството едва ли ще има желание току-така да се завърне в прегръдките на Майката Природа.

 

 

Доброволно измиране на човечеството

 

Но защо именно този сценарий? Отговорът е, че регресът на човечеството ще доведе до това, че няма да имаме друг избор - ще е най-добре да изчезнем така, както са изчезнали много други видове животни преди нас. Такава е целта на някои хора, активисти на „Движението за доброволно умиране", които имат сериозно предложение да прекратим цялата тази суета и благородно да измрем, оставяйки планетата на нейните изначални стопани - животните и растенията. Привържениците на това движение не смятат, че тяхната концепция звучи човеконенавистно, по тяхно мнение тя дори представлява един вид „Обнадеждаваща алтернатива на жестоката експлоатация и тотално унищожение на екологията на Земята".

 

 

Повишаване екологичността на човешкия род

 

Но да не бъдем толкова жестоки към себе си - има и по-меки начини за еволюция. Например изкуствено да се сближим с природата чрез помощта на съвременните средства. В статия, носеща името „Човешката инженерна мисъл и промените на климата", философите С. Матю Ляо, Андърс Сандбърг и Ребека Роуч предлагат да направим следните стъпки за завръщане към природата:

  • Да престанем да ядем месо и следователно да унищожаваме животните.
  • Да намалим броя си - мъжете с 21%, жените с 25%, за да намалим съответно нашата „екологична следа".
  • С помощта на генното инженерство да направим очите си котешки, така че да може да виждаме отлично в тъмното и по този начин да не губим енергия за осветление.
  • Да увеличим силата на волята си, вследствие на което в хората ще се увеличат и съчувствието и алтруизмът.

Като цяло няма нищо сложно в тези идеи, нали?

 

Статията продължава на следващите страници

 


 

Трансгенни хора

 

Защо да се ограничаваме да приемем от животните само няколко техни качества, ако можем да получим всичко, от което се нуждаем в насипно състояние? Трансгенните технологии на бъдещето ще създадат огромно разнообразие от хибриди между хората и животните. В нашите по-малки братя има цял куп от качества, на които може да завиждаме - на кучетата за обонянието и слуха, на птиците за зрението, на маймуните за ловкостта и кой знае още какво. Хората на бъдещето ще подобрят „екологичността" си до такава степен, че не се изненадвайте, ако вместо на ближния си един ден ще трябва да стиснете ръцете (или каквото има вместо тях) на разумен делфин с очите на ястреб например.

 

 

Мозък вместо мускули

 

Това е едно доста класическо видение за бъдещето на човека, коeто се свежда до заключението, че човешкият мозък е най-големият сред животните по отношение големината на тялото. Въпреки че в момента е установено, че големината на мозъка не е свързана пряко с интелекта, в миналото хората са считали, че с уголемяването му знанията и разумът нарастват.

В своята статия „Човекът от милионната година" Хърбърт Уелс е предложил идеята, че с развитието на технологиите необходимостта от човешкото тяло съвсем ще отпадне и мозъкът ще остане сам, управлявайки различни роботизирани устройства. Развитието на транспорта ще предизвика закърняване на краката и тялото и нашите потомци ще бъдат някакво подобие на мозък, ходещ на ръце.

Всъщност в тази теория има някакво малко късче истина, особено ако вземем предвид теорията на Дарвин, според която ненужните физически свойства постепенно замират и изчезват. Но съвременното човечество все повече се увлича от здравословния начин на живот и спорта, така че краката ще ни служат вероятно още много дълго време.

 

 

Колективният разум

 

От гледна точка на тази концепция човечеството постепенно ще се превърне в нещо като кошер или мравуняк, тоест - ще се превърне в суперорганизъм, снабден с единен разум. Човешката воля ще се управлява от целия колектив, решенията ще се взимат съвместно в името на цялото човечество. Трябва да отбележим, че тоталитарните експерименти от миналия век се опитаха да построят в ред държави, включително и в нашата, нещо подобно. Но както показва практиката - изкуственото налагане на идеята за това, че колективът е по-важен от личността, е невъзможно просто заради нашата егоистична природа и вродената ни хищническа склонност към конкуренция.

 

 

Безполовите хора

 

Ние сме „двоичен" вид, но в бъдещето технологиите биха могли да ни откажат от такава дреболия, като... половата принадлежност. Първо, изкуственото зачатие е измислено отдавна. Второ, на нас все по-често ни се случва да нямаме време за занимания със... знаете какво :).

Трето, дори да намерим време за това, много причини ни карат да ставаме все по-мързеливи относно тази дейност. Четвърто, виртуалната комуникация все повече измества реалната. Като цяло концепцията за безполовите хора ни предлага три варианта за развитие на човечеството:

Ще се откажем изцяло от сексуалните контакти, заменяйки нормалното зачатие с такова в епруветка, и постепенно ще загубим половите си различия.

Ще може да избираме дали да имаме или да нямаме полови признаци.

Ще се сдобием с аморфни полови признаци, които ще може да сменяме по собствено желание.


Хм... любопитно, особено последното!

 

 

 

Генетична надпревара

 

Спомагателните репродуктивни технологии, такива като геномиката, позволяват на хората да планират предразполагането на своите деца към различни видове дейности още от самото им раждане. Например двойка фенове на баскетбола може да си родят висок, физически развит син с вградена любов към колективните спортове. А двойка учени физици могат да имат няколко Стивън Хокинговци от различен пол. Няма предел за самоусъвършенстването! Възможностите на генетиката ще създадат общество, в което натрапчивите мечти за успех на децата ще спомогнат за създаването на странни и екстремни форми на потомство.

 

Хора, видоизменени за живот в Космоса

 

В сегашния си вид човечеството не може да прави нищо в Космоса без съответната техника. Но някои мечтатели не се отказват от идеята да пуснат човека в Космоса, тъй като разумното същество може много по-добре да изучи и изследва другите планети, отколкото безчувствените роботи. А затова трябва в нас, „чупливите" и крехки хора, да се промени нещо.

Експертът в областта на нанотехнологиите Робърт Фрейтас предлага да се ликвидират дробовете, за да отпадне необходимостта от дишане. Друг ентусиаст - Рей Курцвейл, изобретател и футуролог, предлага да се откажем от храната и вместо това да поставим в себе си нанороботи, които да се грижат за насищането на клетките с необходимите за живота вещества. Дори известният генетик Крейг Вентер е внесъл своята лепта, призовавайки към усъвършенстване на вътрешното ухо, което ще позволи да се избегне морската болест и уврежданията от претоварването при високо налягане и ускорение. Също така последният счита, че хората трябва да намалят ръста си и да се избавят от космите и изобщо, съдейки по всичко дотук - да се превърнем в едва ли не някакви осмокраки същества, радостно пъплещи по неизследваните планети.

 

 

Компютърният мозък

 

Концепцията за превръщане на мозъка в суперкомпютър е странна сама по себе си, тъй като компютрите отлично биха се справяли със задачите от бъдещето и сами. Още по-странно е предположението на професора по икономика Робин Хенсън за това, че компютърно-човешкият разум може да създаде безкрайно количество копия на самия себе си, за да може достойно да се конкурира в средата на трудния икономически пазар.
Друга идея е да се повиши мозъчната тактова честота, което по всяка вероятност ще доведе до това, че хората ще могат с меланхолична усмивка да наблюдават растежа на тревата или разрушаването на камъните като в забързано видео. Или например мозъкът компютър по собствена воля ще променя своите параметри и възприятия, опознавайки нови аспекти за битието и самия себе си. Перспективите са неограничени, но звучат определено скучно. Най-малкото защото именно несъвършенството на човешкия мозък ни позволява да прекараме по-интересно живота си в момента, търсейки неизвестното.

 

Всички снимки от галерията вижте тук: