Днешните сериали може да се характеризират с ефекти, зашеметяващи локации и всевъзможни други предимства, но истината е една: ако репликите са слаби, публиката бързо губи интерес. Ето защо всички се стараят диалогът да е на ниво, но една фраза от Queen's Gambit може да струва на Netflix 5 милиона долара заради уронване на престижа.

В последния епизод спортният коментатор се опитва да изтъкне предимствата на главната героиня Beth Harmon, но в този си стремеж, сценаристите са споменали реално съществуващата грузинска и съветска шахматистка Нона Гаприндашвили. Ситуацията съвсем се усложнява от факта, че според коментара Нона Гаприндашвили никога не се е изправяла срещу мъже шахматисти. Оказва се обаче, че към периода, в който се развива действието във филма, Нона Гаприндашвили всъщност е играла срещу 59 мъже опоненти, като 10 от тях са дори гросмайстори. И за да не се оправдаят Netflix, че всичко се е случвало в неизвестна за тях история, им се посочва статия от 15 април 1968 г. В The New York Times със заглавие „Шахматистката г-ца Гаприндашвили побеждава 7 мъже в труден турнир“. Netflix отговори на иска, като похвали постиженията на Гаприндашвили, но отхвърли твърденията й: „Netflix изпитва само най-голямо уважение към г-жа Гаприндашвили и нейната забележителна кариера, но ние вярваме, че това твърдение няма основания“.

Да, разбира се, на стрийминг платформата не й се иска да се разделя с 5 милиона долара заради един непроверен факт, нали така?

Снимки: Netflix

Виж още: Netflix пусна режима Play Something за всички Android потребители

Тагове: