Netflix знае как да се адаптира към определени пазари, независимо дали предлага филми и сериали, специфични за дадена страна, или пък има абонаментни планове, съобразени с нуждите на даден регион. Така например стрийминг платформата вече пусна абонамент, предназначен само за мобилни устройства за Индия, и по-късно го разшири на други пазари, без да го направи достъпен глобално, тъй като такъв вариант не отговаря на западните нужди. Сега Netflix реши да експериментира отново, този път в Кения с още един вариант, който е напълно безплатен.

Цялата идея зад този дързък ход е Netflix да спечели по-голям пазарен дял в Кения. Като се има предвид, че планът е безплатен и не изисква никакви абонаментни данни като кредитна карта, изглежда вероятно голям брой хора да го пробват. Както може да се очаква, безплатният абонамент е относително ограничен и неминуемо ще трябва да преминете към платен, за да се радвате на различни екстри като възможността да гледате Netflix на телевизор или компютър, както и да сваляте съдържание за гледане офлайн. Освен това безплатният каталог заглавия също не е много богат, което отново е начин да мотивира потенциалните клиенти да преминат към платен модел.

Интересно е също, че безплатният абонамент е ексклузивен за Android устройства, и то най-вероятно само за смартфони. Като всеки експеримент и този може да еволюира с времето в зависимост от броя потребители, преминали към платен абонамент. Така, ако идеята се окаже успешна, Netflix може да я приложи и в други страни или пък да се откаже изцяло, ако не работи.

Снимка: Netflix

Виж още: Adidas vs. Nike – изкуствен интелект vs робот