Безопасност и компютри – страшно добра и популярна комбинация! Но тя може и да ни накара да настръхнем, тъй като все по-често се сблъскваме с новини за поредния пробив, вирус или бъг, който води със себе си лавина от поразени компютърни данни. Малко са хората, които да не са чули за вируса WannaCry, който наскоро вкара света в поредната огромна криза, като имаше „жертви“ и в България.

С оглед на това е логично да се запитаме: как можем да предпазим личните си компютри от различни видове атаки и злодеяния от страна на хакерите? Проблемът, който разглеждаме, не е по-малко актуален и за бизнес сферата, но там решенията се взимат на високо ниво и са отговорност на управленските екипи. Освен това защитата на компютърната техника и данните в корпоративния свят е неизменно свързана с огромно количество финанси. Затова сега ще погледнем към защитата на личните ни машини, които са само наша отговорност. В тази връзка трябва да признаем, че в нашите географски ширини не сме много щедри по отношение на софтуера, затова решенията, които ще ви предложим, са или напълно безплатни, или предлагат неплатена версия. Може би в примерите ще откриете познати програми, но те със сигурност ще помогнат на потребителите, които тепърва се обръщат към тази тема.

И нека стремглаво се насочим към същината на проблема!

Антивирусни програми

Няма как да започнем с нещо друго, тъй като само при споменаването на комбинацията компютър и сигурност първото нещо, което излиза в съзнанието на повечето хора, е именно антивирусната програма.

За да не ставаме банални, тъй като тези програми са изключително популярни, няма да отделяме голямо внимание на този сектор. Ето няколко предложения, заемащи челните позиции в почти всички класации на безплатни антивирусни програми, които всеки може да открие в интернет: Avast, Bitdefender, AVG, Avira, Panda.

Сами можете да изпробвате всяко едно от тези предложения и да определите за себе си кое е най-добро и сигурно. Все пак е добре да знаете за някои от техните недостатъци. Например при Avast има доста реклами; след време се изисква регистрация (която все пак е безплатна). Bitdefender – няма възможност за подбор на начина на сканиране за вируси; активиране чрез имейл и изпращане на рекламни имейли; няма активна защита срещу рансъмуер. AVG – забележимо забавя машината, на която се инсталира. Avira – инсталират се добавки към браузъра, освен ако не ги откажете; доста бавно сканиране за вируси. Panda – зависи от връзка с интернет; забавя работата на уеб браузъра.

Уместно е да обърнем внимание и на Malwarebytes Anti-Malware Free, което не е антивирусна програма. Това приложение не може да защити компютъра ви от вируси, но е много полезно, когато системата ви е вече поразена от такива. То може да прочисти зловредния софтуер, като в същото време не влиза в конфликт с антивирусни програми, които вече са инсталирани. По този начин Malwarebytes Anti-Malware Free е една отлична добавка към всяка антивирусна програма.

Сигурно и анонимно сърфиране в интернет

Всеки от нас прекарва часове в интернет пространството, но замисляте ли се, че всяко едно ваше действие там, дори и безобидните кликания по разни страници, могат да се следят и да се използват, за да бъдете манипулирани в една или друга насока. По тази тема може да разгледате една статия, публикувана преди известно време: Събирането на потребителски данни – проблем за софтуерната индустрия?

Бъдете спокойни, защото и този проблем има решения, като за радост някои от най-добрите са безплатни. Може би най-популярното е Tor Browser. Можем да го определим и като най-тежката артилерия по отношение на безопасното и незабележимо сърфиране в интернет. Браузърът Tor е част от проекта Tor, който е разработен в средата на 90-те години от служители на Американската военноморска изследователска лаборатория, чиято цел е да се предпази онлайн комуникацията на американското разузнаване. Той ви предпазва от това някой да проследява интернет връзката ви и да разбира какви сайтове посещавате, страниците, които посещавате, не могат да разберат реалния ви физически адрес, а освен това с него може да достъпвате сайтове, които по принцип са блокирани.

Ако се съмнявате в ефективността на този браузър, добре е да знаете, че в много страни той се приема като сериозна „заплаха“ за държавните дела и на него не се гледа с добро око. В по-рестриктивни режими той дори се определя като незаконен. Основното, с което се атакува Tor, е неговата широка употреба в митичната „Тъмна мрежа“, която се смята за свърталище на всичко зло, което може да се намери в Мрежата. Дали това е така, мненията са противоречиви. Въпреки всичко, ако желаете да сте незабелязани в интернет, браузърът Tor е едно от добрите решения.

Все пак Tor не е вездесъщ, като има една отявлена слабост. Ако някой контролира голяма част от машините с Tor в интернет пространството, то този някой може да следи трафика и да види точно кой какво посещава. За една голяма държавна агенция по сигурността едва ли би било проблем да залее нета с Tor машини. Така че имайте едно наум!

Epic Browser е алтернатива за анонимно сърфиране в Мрежата. Той е базиран на Chromium, технологията, която стои и зад познания на всички Google Chrome. Разработчиците на Epic твърдят, че техният продукт запазва скоростта на сърфиране, характерна за Chromе, но заедно с това не позволява да бъдете следени, като след всяко затваряне на Epic всичките данни от вашето сърфиране се изтриват. Epic предлага и допълнителна опция, която е наречена криптирано прокси (encrypted proxy), което директно криптира данните ви и по този начин ви предпазва от „подслушване“ от страна на хакери, правителствени агенции, работодатели и други.

Друга опция е Ghostery. Компанията предлага набор от приложения, като сред тях са добавка за браузъри и самостоятелен браузър. В основата на техните приложения е предоставянето на по-чисто, бързо и сигурно сърфиране в интернет. Според Ghostery техните продукти засичат и блокират всякакви проследяващи технологии, с което подобряват скоростта на зареждане на страниците и защитават вашите данни. Ghostery е подходящ за тези от вас, които нямат желание да се разделяте с функционалностите на браузъра, който употребяват понастоящем, като може да използвате предлаганата от тях добавка, която е съвместима с Chrome, Firefox, Opera, Safari, Edge, Internet Explorer, Andriod и iOS.

Стигаме и до OpenDNS. Преди да ви представим що за чудо предлагат те, първо ще трябва да изнесем един светкавичен курс на тема какво е DNS. Системата за имена на домейните (DNS, Domain Name System) представлява базовата технология, върху която е изграден интернет. Както знаете, всяка машина в Мрежата има уникален IP адрес, приличащ на нещо такова - 217.58.31.176, 147.115.0.67. Цифрите между точките могат да приемат различни стойности от 0 до 255. Сами разбирате, че ако трябваше да въвеждаме подобно нещо, за да посетим всеки отделен сайт, едва ли интернет би бил това, което е днес. Именно за наше улеснение се въвеждат имената на сайтовете, или така наречените домейни.

И тук идва ролята на DNS, който свързва домейна (името на сайта) и IP адреса. Когато напишете името на някой сайт в браузъра, то тогава DNS преобразува това име в IP адрес, така че да бъде заредена съответната страница, отговаряща на този домейн.

Вече можем да обърнем поглед към това, което предлага OpenDNS. Както самите производители се изразяват, техният софтуер защитава буквално всяко едно устройство, което се свързва към интернет – компютри, смарт телефони, таблети, телевизори, игрови конзоли и други. OpenDNS предоставя защита от различни видове атаки, които се реализират през системата за имена на домейните (DNS).

Една от най-големите опасности е така нареченото DNS отравяне (DNS poisoning). Този тип атака е много опасен и се корени в това, че даден DNS сървър се компрометира и потребителите му се пренасочват към друг опасен уеб сайт. Например ако страницата на вашата банка бъде компрометирана и вие не разберете за това, когато въвеждате паролата си, необходима за онлайн банкиране, тя ще бъде препратена към зловреден сайт. 

Можете да ползвате и HTTPS Everywhere. Това е добавка за браузърите Firefox, Chrome и Opera, която криптира комуникацията с много от големите и популярни уеб страници. По този начин сърфирате по-сигурно и защитено. 

 

Но ако всяка от по-горните възможности ви се струва трудоемка или проблемна в някакво отношение, то със сигурност DuckDuckGo е нещото за вас. Не трябва да инсталирате нищо, да настройвате и т.н. Просто отивате на гореспоменатия сайт и се озовавате в търсачка. Не бързайте със заключенията, това не е поредната търсачка с претенциите да „убие“ Google. DuckDuckGo, или накратко „Патето“, залага на това, че предлага напълно анонимно търсене в интернет. „Патето“ никога не съхранява и не споделя с други страни личните ви данни, не съхранява историята на вашето сърфиране, като по този начин не ви таргетира с реклами, не ви следи.

DuckDuckGo не използва някаква революционна технология, а прости ви прехвърля към търсачката на Google, като, разбира се, запазва пълната ви анонимност. Това е едно лесно и отлично решение за всеки, който иска да тършува из нета, без да се страхува, че ще бъде следен.

Използване на виртуална частна мрежа (VPN)

Виртуалните частни мрежи (VPN) стават все по-популярни през последните години, но за голяма част от обикновените потребители на компютърни устройства те са недостъпна екзотика. Това не трябва да ви спира да пробвате какво може да ви даде една виртуална частна мрежа, ако сигурността е основен приоритет за вас.

Но нека първо видим какво представлява една Виртуална частна мрежа (ВЧМ). ВЧМ може да се оприличи на тунел, през който преминава трафикът на данни от вашата машина към определена крайна точка, която може да е уеб страница, сървър или друго. Важна подробност е, че тунелът, през който минава трафикът ви, е криптиран.

Чрез ВЧМ всички мрежови услуги, които използвате, ще виждат IP адреса на ВЧМ сървъра, а не вашия. Тази особеност дава възможност да достъпвате съдържание и услуги, които са географски и регионално ограничени. Например, ако даден сайт е достъпен само от САЩ, то може да използвате ВЧМ, която е базирана в САЩ, и по този начин вашата връзка ще бъде третирана като идваща от територията на Америка и така ще може да си осигурите достъп до сайта, дори ако физически сте извън Щатите.

Както вече казахме, връзката между вашето устройство и ВЧМ е криптирана, което я прави недостъпна за други лица, дори и за вашия интернет доставчик. Ако някой се опита да ви следи, ще вижда само криптирания трафик между вас и определения ВЧМ сървър, без да знае какви сайтове посещавате или какви приложения използвате.

Всички тези особености на виртуалните частни мрежи ги правят ценно средство за постигане на по-голяма сигурност и поверителност в интернет средата. Ето и някои от безплатните виртуални частни мрежи, които може да изпробвате: Tunnel Bear, Windscribe, Hideman, Private Tunnel.

Очаквайте скоро продължение на статията с още полезни приложения и съвети, за да си осигурите нужното спокойствие в бурните информационни времена, в които живеем.

Материалът е разработен съвместно с Salvobit.