Името на една съвременна компания на практика е и нейният основен елемент за идентификация. Това е първото нещо, което забелязва един нов или стар потребител – името, плюс фирмения знак, разбира се. Най-известните марки в света дори до такава степен се асоциират с фирмените си знаци, че едва ли бихте забравили името на компаниите, притежаващи трилъчевата звезда на Mercedes, ръкописния знак на Coca-Cola или гризнатата ябълка на Apple.

Историята на имената на големите технологични компании няма как да не буди интерес, особено у хората, интересуващи се от тази тема. Защо Apple се нарича така, LG винаги ли е седяло зад тези два инициала и т.н. И ако много от компаниите притежават днешното си име от самото си основаване, то това далеч не е закономерност – при някои от тях имената са се променяли заедно с еволюцията на самата фирма.

Предлагаме ви накратко интересни факти за имената на известни компании, подбрани от руското издание на Popular Mechanics.

 

Samsung

Думата Samsung на корейски означава „три звезди“. Това име е било избрано от основателите на огромния концерн, за да олицетвори творението им като „голямо, многобройно и могъщо“. Точно като звездите в нощното небе. Компанията с десетилетна история нееднократно променя логото си, но не и името си. А днешното лого (с много малки промени) е познато от 1993 година насам.

Nokia

През 1868 година във Финландия е открита фабрика за целулоза, недалеч от градчето Нокия на брега на реката Нокианвирта. Основателите на компанията не били глупаци и нямало нужда да откриват отново „топлата вода“, затова през 1871 година дали най-логичното име на компанията и официално я нарекли Nokia. Оттогава насам бизнесът на финландците се развивал успешно и през 1967 г. тя се превърнала в Nokia Corporation. А в по-нови времена всички знаем за легендарните й устройства.

 

 

Apple

Днес Епъл е една от най-големите технологични компании в света, но историята й започва с това, че веднъж на Стив Джобс, нейния основател, се наложило да регистрира юридическо лице, фирма. Един от обмисляните варианти бил Matrix Electronics, но в крайна сметка самият Джобс признава, че не могъл да измисли нищо интересно и се спрял на Apple Computers. Защо ли? Заради своята голяма любов към ябълките.

 

LG

През 1958 година корейската компания получава името GoldStar, а нейната дъщерна фирма се нарича Lak-Hui (на английски Lucky, „щастлив“). По-късно двете компании се сливат в една и тя приема името Lucky GoldStar, или съкратено LG. Слоганът на компанията освен това се променил на познатото Life is Good (Животът е хубав). Окончателният бранд и име на LG се оформят през 1995 година и до днес не търпят големи промени.

 

HTC

Който смята, че HTC означава High-Tech Computer, е прав, но само отчасти. През 1997 година компанията е основана от H.T.Cho и Cher Wang, които решили да използват собствените си инициали, за рожбата си. Така че HTC са чисто и просто инициали на хора.

 

Sony

Думата Sony представлява словосъчетание от латинската дума sonus (звук) и английската sonny (синко). Първоначално обаче легендарната компания, създадена през 1946 година, се нарича Totsuko. По-късно, през 50-те години на миналия век, след сериозния растеж, който е характерен за цяла Япония, компанията придобива сегашното си име, а през 1958 година получава и познатото ни лого, като е прекръстена финално на Sony Corporation.

 

 

Nintendo

Думата Nintendo буквално се превежда от японски като „разчитам на съдбата“. Има предположение, че това название може би е свързано с корените на компанията, която е била производител на карти за игра. Въпреки това Хироси Ямаути, внук на основателя й, твърди, че това не е точно така, а по-скоро името е с философски корени. През 1933 година компанията получава името Yamauchi Nintendo & Co., после през 1951-ва става Nintendo Playing Card Co., а в крайна сметка през 1963-та се превръща в Nintendo Co. Ltd, каквато я познаваме и до днес.

 

 

Amazon

Великата интернет компания Amazon през не толкова далечната 1994 година получава името Cadabra – произхождащо от заклинанието на фокусниците „Абра-кадабра“. С това име създателят й искал да покаже, че да се извършват покупки в неговия онлайн магазин е лесно като вълшебство. Все пак след пускането на сайта, през 1995 година компанията е преименувана на Amazon – в чест на великата река Амазонка, както и просто заради… благозвучие.

 

 

Google

Тази история е доста известна, но все пак… Името Google се появява през 1997 година в резултат на преднамерена грешка в изписването на думата Googol, която обозначава числото, започващо с 1-ица и още сто нули след него. В резултат името на интернет гиганта символизира огромния обем данни, които търсачката обединява и които основателите Лари Пейдж и Сергей Брин искали да направят достъпни за хората.

 

 

Microsoft

Компанията е официално регистрирана през април 1975 година, получавайки името си от комбинация между думите „микропроцесор“ и „софтуер“. Вдъхновението за това идва на Бил Гейтс и Пол Алън след работата им по написването на програма за компютъра Altair 8800. В края на 70-те години на миналия век компанията е прекръстена на Microsoft Inc.

 

Facebook

Днес социалната мрежа е известна по целия свят. Но преди известно време това име е било познато само на учениците от един американски колеж. След стартирането си през 2004 година сайтът се нарича thefacebook.com, но след една година ненужното начало е „отрязано“ и през 2005 година самата компания придобива името Facebook.com.

 

 

Mozilla

През 1994 година създателите на компанията Netscape обмисляли име за новия си браузър. Названието му трябвало да символизира нещо по-голямо и по-мощно, за да помогне на техния продукт Mosaic да смачка конкуренцията. И така след порядъчен брейнсторминг служителите решили да обединят името Mosaic с Godzilla, получавайки оригиналния познат до днес бранд – Mozilla.

 

Wikipedia

Отначало онлайн енциклопедията на Джими Уелс се наричала Nupedia, но след това екипът му се вдъхновил от проекта WikiWikiWeb (един от първите сайтове за възможност да бъде редактиран от потребителите си). Така че всички единодушно решили да позволят на хората да пишат и редактират статиите. Според изказванията на Уелс думичката Wiki е заимствана от хавайския език и означава „бързо“.

 

 

Asus

Компанията Asustek, повече известна като Asus, е основана от четирима бивши сътрудници на Acer през 1989 година, като получава името си от мита за крилатия древногръцки кон Пегас. Според обяснението на основателите Asus въплъщава в себе си силата, чистотата и авантюристичния дух на това същество, позволявайки да се издигнете до нови висини с всеки нов техен продукт. Яко, нали?

 

 

Lenovo

Основателите на компанията Lenovo през 1984 година наричат своя проект Legend (легенда), а след две десетилетия, през 2003 година, отделят производството на компютри в отделен бизнес и му дават името Lenovo. Името произлиза от сливането на думичките Le и Novo, което на латински означава „нов“.

 

Skype

Названието skype произлиза от думичките sky (небе) и термина peer-to-peer, обозначаващ технологията, използвана при работата на приложението (равноправна мрежа). Отначало компанията се казвала Skyper, но впоследствие от името отпада последната буква, за да е по-кратко и лесно за произнасяне. И така се ражда Skype.

 

 

Twitter

Създателите на услугата за споделяне на кратки съобщения също организирали брейнсторминг, за да измислят име на новия си проект. Отначало се ражда идеята за названието Twitch (издърпвам) според факта, че телефоните вибрират и се плъзгат, когато получават съобщения. В крайна сметка това име е отхвърлено поради имиджови съображения и от речника е избран много по-благозвучен термин, с не по-малко ярък фонетичен израз – Twitter (кикотене).

 

 

Yahoo

Основана през 1994 година, компанията Yahoo официално получава името си през януари 1995 година. И все пак тази дума не би следвало да се превежда от английски, където означава груб, жесток човек. Yahoo всъщност е абревиатура на словосъчетанието Yet Another Hierarchical Officious Oracle (още един йерархически натрапчив оракул), което всъщност нелошо описва функциите на търсачката.

 

 

Sega

Историята на японския гейм гигант Sega започва на Хавайските острови през 1940 година, а след това през 1951-ва компанията се мести в Токио и започва да пуска игрални машини. След сливането с конкурента си Rosen Enterprises през 1965 година фирмата е преименувана на Sega Enterprises. През 1986 година в САЩ е регистрирана Sega of America Inc. – дъщерна компания, която се занимава с адаптация на японските игрални продукти за американските потребители.