Поскъпването на акциите на Microsoft, което се наблюдаваше през последната година, помогна на софтуерния гигант да изпревари Exxon Mobil. Това гарантира второто място на компанията, съобщават от BGR. Първенец остава Apple.

По всичко личи, че Сатя Надела, новият изпълнителен директор на Microsoft, работи усилено, за да изтрие образа, който има компанията – задъхващ се бегемот, които има сериозни трудности с налагането на новите тенденции и желания на клиентите. Надела намали разходите, включително и част от персонала, а фокусът започна да се измества към мобилните технологии и облачните услуги. Резултат от това е поскъпването на акациите – пазарната стойност на Microsoft достигна 410 млрд. долара. Това беше достатъчно, за да измести сегашния втори – Exxon Mobil, който е със стойност от 404 млрд. долара.

„Microsoft направи стратегически промени“, коментира Даниел Айвс, технологичен анализатор към FBR Capital Markets. Според него пред Надела има множество предизвикателства, породени от спада в пазара за персонални компютри. Айвс добавя, че Microsoft е компанията, която се справя най-добре с променящи се пазар, ако бъде сравнена с IBM, HP и Oracle.

Apple остава най-скъпата компания в света – 668 млрд. долара. Това е повече от стойността на Microsoft, когато софтуерният гигант заемаше първата позиция през 1999 г. - 616 млрд. долара. Компанията от Редмънд може да е доволна от ситуацията на стоковия пазар, където акциите й скочиха със 70% за последните 18 месеца.

Microsoft пусна уеб версия на Skype

Тагове: