За промените в Gmail се говори от известно време, но истинските предизвикателства настъпиха едва когато те станаха факт. Новият дизайн за уеб-базираната версия вече е активна при голяма част от потребителите, а ако използвате тема по подразбиране, то следете за промяна в интерфейса в синьо. Този дребен детайл всъщност е основата на познатата ни от Android 12 Material You - механизмът, който синхронизира цветовата схема на вашата операционна система с вашия тапет. Но в сегашния вариант синхронизация няма - останала е само синята цветова схема.

Очаквано, това едва ли би сработило за всеки, а добрата новина е, че системата от теми е все още налична в настройките -> theme -> view all. Освен вече познатите ни теми все още са налични и опциите за фон от снимка или прочутата тъмна тема на Google.  
Но потребителите имат нов проблем - гигантската странична лента, включваща иконите на Gmail, Google Chat и Google Meet. Припомняме, че Gmail вече има странична лента, но този нов дизайн добавя втора странична лента, която изглежда като голям рекламен банер за другите комуникационни приложения на Google. Но и тук има "връщане назад" - лентата все пак може да бъде изключена. Единствената подробност е, че това не се случва по особена интуитивен начин, а се налага да изключите Google Chat и Google Meet, като премахнете отметките за тях в настройките. Това ще ви позволи да възстановите много недвижимо пространство на екрана, което всъщност е в основата на стария дизайн. Другата ви възможност е да забавите процеса, като изберете от настройките Go back to the original view. Това обаче няма да продължи вечно и в крайна сметка ще трябва да свикнете все някога с новия Gmail. 

Снимки: Unsplash

Виж още: ЕС взе критично решение за регулация на американските технологични гиганти