Да се уверите, че името на вашия домейн е подновено, е една от най-основните, но и важни задачи, които трябва да направите, ако притежавате уебсайт. Въпреки това изглежда, че дори Google не е имунизиран да забрави да го направи.

Южноафриканският уебсайт на Google (Google.co.za) беше недостъпен за няколко часа днес и изглежда, че името на домейна не е подновено. За куриоза съобщиха наблюдателни потребители на Twitter.

Проверка в whois наистина разкри, че името на домейна е изтекло на 25 юни 2022 г. и е в очакване на изтриване на 1 юли.

Местните PR представители на Google издадоха изявление до сайта Android Authority по въпроса:

"Google знае за проблем, засягащ името на домейна му google.co.za, и предприема стъпки за възстановяването му. Междувременно домейнът google.com остава напълно функционален и насърчаваме южноафриканските потребители да използват вместо това този URL адрес."

Независимо от това изглежда, че Google.co.za е заработил отново, a информацията whois също изглежда е актуализирана. Така че вероятно нещата са се върнали към нормалното за регионалното подразделение на компанията.

Това обаче няма да е първият подобен случай: компанията изпусна Google.com да изтече през 2015 г., като бивш служител го купи за кратко, преди ситуацията да се върне към нормалното си състояние.

Снимка: Unsplash

Виж още: AI на Google може да се изплъзне от контрол с катастрофални последици