Във вече изтрита публикация в Instagram Кание Уест (Ye) твърди, че е отхвърлил оферта от Apple в размер на 100 милиона долара с мотива: „Никой не може да ми плати, за да бъда неуважаван“. Това се случи, след като рапърът критикува Apple Music, наред с други услуги за стрийминг за подценяване на изпълнители в поредица от публикации в социалната мрежа.

Въпреки че той не даде никакви подробности за това, за какво е била сделката, можем да предположим, че има нещо общо с предстоящия му албум Donda 2.

На 18 февруари Уест обяви, че албумът - продължение на неговия масивен хит Donda, който натрупа рекордните 60 милиона слушания в Apple Music за първите 24 часа, ще бъде достъпен само на неговата платформа Stem Player.

Обявяването на решението му не дойде меко, а по-скоро по типичен за изпълнителя начин, призовавайки за „революция срещу стрийминга“ и как е „време да поемем контрола“.

Уест заяви в Instagram:

„Donda 2 ще бъде достъпен само на моята собствена платформа Stem Player. Не в Apple, Amazon, Spotify или YouTube. Днес творците получават само 12% от парите, които индустрията прави. Време е да освободим музиката от тази потискаща система. Време е да поемем контрола и да изградим своя собствена. Отидете на stemplayer.com сега, за да поръчате.“

В поредица от последващи публикации в социалните медии изглежда, че той започва да усеща последиците от решението си.

Прекратяването на спонсорството на Apple, което според съобщенията е щяло да дойде с хубав чек от 2 милиона долара, не е изненада, предвид коментарите на Уест. Apple трябваше да предава на живо събитието от премиерата на Donda 2, организирано в Маями на 22 февруари.

Няколко часа по-късно Кание Уест сподели друг разговор, като се възползва от възможността да критикува Apple отново.

„Харесва ми как Apple вижда твореца само по един начин“, коментира той до екранна снимка на текста. „Те ще седнат с Даниел Ек, но няма да се срещнат с певеца.“ След това той продължава да разказва за среща с изпълнителния директор на Spotify Даниел Ек в клуб в Стокхолм.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Facebook е загубил 500 милиарда долара, за да се превърне в Meta