През 79 г. вулканът Везувий изригва и изпепелява всичко наоколо, като най-засегнат е бил италианският град Помпей. Векове наред археолозите не се отказват са търсят артефакти, като наскоро се натъкват на едно зашеметяващо откритие: непокътната, сложно украсена четириколесна церемониална колесница.

Возилото по всяка вероятност е използвано по време на официални събития или специални празненства. Това, което впечатлява най-много, е, не само степента на запазване на състоянието, но и относителната рядкост на находката. Подобна колесница е била открита преди 15 години в района на Тракия (днешна Северна Гърция, в близост до границата с България). Професорът от Университета на Масачузетс Ерик Полер развълнувано споделя, че ако до този момент са откривани много по-обикновени транспортни средства, то колесницата може да бъде наречена Lamborghini на своето време.

Доза пикантност добавя и еротичният характер на някои инкрустации, които украсяват откритието. Находките от този тип зачестяват - миналия декември археолозите откриха термополиум или „щанд за топли напитки и храна“, който може би е бил използван по времето на някой древноримски фестивал за улична храна. Както се казва - имаме още доста да учим от древните римляни.  

Снимки: Archaeological Park of Pompeii

Виж още: Раковина на 18 000 години се оказа музикален инструмент (АУДИО)