Земята е сфера, така че как може да бъде точно изобразена на 2D карта? Просто изравнете Земята като две палачинки, като едната изобразява северното полукълбо, а другата южното, като екваторът минава по ръба - установи ново проучване.

Тези две "палачинки" представляват най-точната плоска карта на Земята, правена някога, казват изследователите от проучването. За разлика от други подобни карти, новата кръгла карта не намалява и не увеличава площта на определени океани или земни маси - например много 2D карти изобразяват Гренландия с приблизително същия размер като Африка, докато всъщност Африка е 14 пъти по-голяма, съобщава Scientific American.

Освен това за разлика от някои карти, които са много големи, „това е карта, която можете да държите в ръката си“, се казва в изявление на водещия изследовател Дж. Ричард Гот, почетен професор по астрофизика в Принстънския университет. „Картата може да бъде отпечатана отпред и отзад на една страница на списанието, готова за изрязване от читателя.“

Създаването на точни 2D карти е вълнувало картографите от векове. За да помогне за определянето на различните проблеми, с които се сблъскват плоските карти, Гот и съизследователят от проучването Дейвид Голдбърг, професор по физика в университета Дрексел във Филаделфия, създават система за оценка на съществуващите плоски карти и публикуват резултатите им през 2007 г. в списание Cartographica. Тяхната система е отбелязала 2D карти за шест вида изкривявания: местни форми, области, разстояния, огъване (изкривяване или изкривяване на изкривяванията), изкривяване (еднопосочност) и гранични разрези (пропуски в непрекъснатостта, като разделяне на Тихия океан). Картите, които са получили по-ниски резултати, са по-точни, казват те. Добре проектираните глобуси, които са сферични като Земята, биха спечелили нулеви резултати.

„Човек не може да изобрази всичко перфектно на една плоска земна карта", казва Гот. „Карта, която е добра в едно нещо, може да не е добра в изобразяването на други неща.“ Вземете например световната карта, с която повечето хора са запознати - проекцията на Меркатор, основен елемент в много класни стаи и основата за Google Maps. Въпреки че проекцията на Меркатор е добра в представянето на местни форми, тя изкривява повърхностните зони близо до Северния и Южния полюс, така че тези региони често се отрязват, казват изследователите.

Снимка: J. Richard Gott, Robert Vanderbei and David Goldberg

Виж още: Вижте една от концепциите на Samsung за умни очила (ВИДЕО)