Обикновените хора може и да се впечатляваме от 3D разходки из музеи и галерии, но лекарите може би имат малко по-различни интереси. Учените от Университета в Манчестър са създали най-подробното досега 3D сканиране на сърце, страдащо от рядка форма на вродено сърдечно заболяване, наречено общ артериален ствол. С него се раждат по-малко от 1 на 10 000 бебета, а лечение се предприема в ранна кърмаческа възраст (до 6 месеца).  При общия артериален ствол се осъществява пълно смесване на кръвта, която тече към белите дробове, и тази, която тече към останалата част на тялото. Заболяването е обвързано с множество аномалии и съпътстващи усложнения. Операцията е високорискова и включва затваряне на междукамерния дефект и свързване на дясна камера и белодробната артерия с тръбичка (кондюит). Заболяването е познато както при хората, така и при домашни любимци като кучета и котки. Всъщност проучването е започнало именно когато японски ветеринар се свързал с Университета в Манчестър по повод диагностициран с това заболяване негов пациент - коте.

Използвайки авангардна технология, която извършва микрокомпютърна томография (Micro CT), за първи път е направена прецизна анатомична класификация на заболяването. Micro CT може да създаде сложно детайлно сканиране на сърцето с резолюция 40 микрона - една четвърт от ширината на човешки косъм.  
Благодарение на микрокомпютърната томография учените успяват да се запознаят с повече детайли, отнасящи се до сложната морфология при вродени сърдечни заболявания, които не са видими с просто окo.  

Снимки: shutterstock

Виж още:Изкуствен интелект с тревожна прогноза за това, къде може да се появи следващият коронавирус

Тагове: