Научните постижения, открития, нашето цялостно разбиране за човешкото тяло са се подобрили страшно много само за последните няколко десетилетия. Благодарение на тях и на принципите на съвременната медицина хората днес живеят чувствително повече в сравнение с прадедите си отпреди няколко века. Но въпреки всички съвременни постижения и технологии ние съвсем не познаваме телата си изцяло. Със сигурност съществуват множество мистерии, интересни факти и куриози, на които науката все още не е дала ясен или дори никакъв отговор!

Защо хората имат отпечатъци (папиларни линии)?

Въпреки че всички знаем колко са полезни уникалните рисунъци по пръстите и дланите на всеки един от нас (най-вече за криминалистите), науката днес не е сигурна защо те изобщо съществуват? Правени са множество компютърни симулации на формирането на папиларните линии от ембриона до възрастния организъм. Но въпреки пълното разбиране на процеса на възникването им, до днес никой не е дал точен отговор за какво на практика служат на организма тези линии.


Все пак е възможно в близко бъдеще на този интересен въпрос да бъде намерен отговор. На помощ може да се притече изключително рядкото генетично нарушение (не точно заболяване!), наречено адерматоглифия. В превод това буквално означава „пълна липса на папиларни линии“ и от него са засегнати едва няколко семейства по целия свят. Те реално нямат отпечатъци!


Ако оставим настрана странния факт, че те се потят по-малко спрямо останалите хора по света, всичко останало на тези уникални хора е съвсем нормално. Изследвайки подробно техния геном и физиология, учените се надяват някой ден да разберат разликите между тях и нас. И оттам в крайна сметка да установят защо природата ни е създала с уникалния „подпис“ на пръстите ни.

 

Какво е действието на пробиотиците?

Всички сме гледали досадни реклами за кисело мляко или различни лекарства, където сме чували магичната дума „пробиотик“. Основният акцент в тези рекламите често са именно пробиотичните бактериални култури, чието наличие подобрява здравето ни. Въпреки че изглежда, че тези производители са открили нещо ново или специално, всъщност (може би знаете и това), пробиотичните микроорганизми са натурална и естествена част от вашия организъм. Това са „добритебактерии, живеещи в червата ви.


Създателите на рекламите често изобщо не уточняват  какво точно правят отделните пробиотици с вашето здраве. Причината е, че никой всъщност не знае със сигурност какви са специфичните ефекти на тези бактерии спрямо вашето здраве. Да, като цяло те са нужни на организма и отсъствието им може сериозно да застраши здравето. Но в същото време не е ясно точно по какъв начин те ни действат полезно. Тоест крайният ефект е ясен, но не и механизмът.


Целта на учените, които се занимават с установяването на подробностите относно тези процеси, е да разберат как точно всяка една бактерия подобрява нашия метаболизъм и оттам евентуално да получи отговор за лекуване и предпазване от много болести. Решаването на тази задача обаче няма да е бързо и лесно, защото в чревния тракт на хората живеят стотици видове бактерии.

 

Защо хората имат различни кръвни групи?

Със сигурност сте до известна степен запознати с основните кръвни групи при хората (А, B, нулева), а дори може би сте дарявали кръв и знаете още повече подробности. С тях се занимава цяла наука и всъщност хората знаят много неща за групите, но не и със сигурност каква е причината за тяхното присъствие.


Според учените кръвните групи са се появили преди 20 милиона години, далеч преди да се превърнем в сегашните хора. Разликата между тях е предизвикана от различните антигени, съдържащи се в кръвните клетки на хората от всяка група. Тези антигени са сигнали за специфични антитела, които могат да се активират и да унищожават чуждите клетки, попаднали в тялото. Антителата не причиняват никаква вреда на клетки, сходни със съвместимата група (ако преливате кръв от група А на група А например), но ако прелеете погрешно различна и несъвместима група на някой нуждаещ се, това предизвиква сериозна и опасна реакция.


Въпреки сериозните познания в тази област учените имат още много работа. На практика съществуват много повече групи, различни от А, B и нулева. Но най-вече не е ясна точната причина за възникването на различните антигени. Предполага се, че те са се появили заради различни болести и наистина – намерени са множество връзки между кръвните групи и устойчивостта ни към определени заболявания. Например хората от група B по-често са податливи към инфекции с Ешерихия коли, докато останалите по-рядко се разболяват от малария.


Дали мозъкът остава активен след отделянето му от тялото?

В много градски легенди се говори, че ако отрежете главата на човек, за няколко ужасяващи минути той остава в съзнание. При някои от тях се споменава, че човекът продължавал да премигва или да прави гримаси. Тези разкази звучат ужасяващо, подобно на приказки за сплашване на децата, но на практика никой учен днес не е сигурен, какво точно се случва в такива ситуации.


Наистина този казус е сложен за разрешаване, защото учените няма как да започнат да режат главите на хората, за да видят какво ще се случи. Най-благоприятният период за тези изследвания е бил в началото на френската революция, когато са обезглавявани стотици хора. Тогава наистина се проведени и няколко зловещи експеримента, като най-известен е този на доктор Габриел Борео. Веднага след декапитацията той произнесъл името на екзекутирания няколко пъти, като очите му се отворили и опитали да фокусират за кратко, преди да се затворят завинаги. Докторът стигнал до заключението, че някои първични функции на мозъка остават активни за около 30 секунди след декапитацията, но той е нямало как да прецени дали реално е съществувало някакво истинско осъзнаване на случилото се.

 

 

Притежава ли човекът феромони?

Надушването на специалните химически вещества, наречени феромони, основно с репродуктивни причини, е отдавна наблюдавано при животните. Това накарало голям брой учени да изследват логичната роля на феромоните и в човешките отношения. Но резултатите често са смущаващи и неясни. Да, наистина хората са подвластни на миризмите, но дали за това са отговорни именно феромоните?


Учените отдавна са установили, че хората дори не притежават същия вомеро-назален орган, който е нервният орган, отговорен за регистриране на феромоните при животните. Да, негово подобие, но много по-дребно и неразвито е налично при хората. Само че хич не е сигурно дали на практика прави нещо.
Науката е доказала, че всеки човек притежава своя уникална миризма, която е вероятно генетично наследена подобно на пръстовите отпечатъци. Например много малките бебета могат да различат майките си по миризмата, но това е по-различен процес от действието на феромоните. Дори и наистина да влияят на хората, подобно на животните, все още много неща за човешките нервни възприятия към „сексуалното обоняние“ не са ясни. Което не пречи на парфюмерийната индустрия здраво да експлоатира темата и да ви продава най-различни марки с „гарантиран“ ефект.

 

Какво ще ви се случи, ако ви удари мълния?

Ако сте били навън по време на гръмотевична буря, особено близо до нещо метално, може би поне за момент ви е минало през главата дали няма да ви покоси някоя от светкавиците. И причините за страх са съвсем основателни – след такъв електрошок може спокойно да получите невъзвратимо мозъчно увреждане, да обгорите ужасно или просто да загинете.


Странното е, че макар и да е страховит, след този контакт повечето жертви всъщност оцеляват. Някои дори се прибират почти невредими и науката няма никакво понятие защо! Да не говорим за странните случаи на хора, които са удряни през живота си десетки пъти от светкавици и пак са живи. Тях гръмовержецът Зевс явно ги обича… Но защо някои хора умират или получават страшни наранявания, а други след това просто стават, поотупват се и продължават  – никой не знае.


В опита си да разберат повече факти по темата учените често посещават Южна Африка, където гръмотевичните бури са много чести и опасни. Това, което са установили, е, че много често светкавицата влиза, преминава и излиза от тялото, следвайки определен път. Може би това, дали ще оцелеете след покосяващия небесен удар, зависи от мястото на удара от мълнията, мястото на излизането на заряда, вашето физиологично състояние към момента и… късмета.


Възможно ли е жената да е бременна, а да не знае?

Винаги е звучало съмнително, когато една жена твърди, че е изненадана, след като роди бебе, без да е предупредила. Особено за мъжете това е доста странно – как може да носиш цяло бебе в себе си и да не усетиш?


Е, това явно е възможно и доказано, макар феноменът да е много рядък. Една от причините да не може жената да усети е, ако тя още преди зачеването е била с доста наднормено тегло, така че добавянето на още няколко килограма от растящото бебе към него няма как да бъдат засечени. Липсата на месечен цикъл също би трябвало да бъде сериозна аларма, но отново – при жените с наднормено тегло често се наблюдават и нарушения в месечния цикъл, като той дори може да е спрял напълно за известни периоди от време. Също така не е необичайно по време на бременност да има периодични леки кръвотечения, които да бъдат сбъркани с месечен цикъл.


Дори и тук може да има изключения – като например в случая на пациентката на д-р Сабрина Сукан, която била с нормално тегло, имала всички признаци на липса на бременност и дори работела в областта на медицината. Тя била запозната с всички тези казуси и въпреки това така и до края не разбрала, че е бременна. Как това е възможно, медиците не знаят.

 

Как работят митохондриите?

Ако не си спомняте от уроците по биология: митохондриите са изключително важна част от клетките в организма ни. Тези микроскопични органели (части на клетката) са отговорни за преработката на храната в енергия. Това са нашите „миниелектроцентрали“, а в същото време дълги години ние знаем твърде малко за тях.


През последните години се натрупа малко повече полезна информация за принципа на действие на митохондриите и за начина на преобразуване на енергия. Освен това се оказа, че те много, но наистина много обичат… калций! Което, разбира се, в някои случаи предизвиква сериозни проблеми – ако митохондрията натрупа прекалено много калций, това убива клетката и е свързвано с някои болести, като например диабет от тип 2. Учените вярват, че тези болести нарушават механизма на сигнализация на тялото към митохондриите относно това, колко точно калций да поемат или изхвърлят.


Наскоро цял екип учени от Харвард започна да изучава и описва всеки отделен протеин от митохондриите, включително и тези, ангажирани с приема и отделянето на калций. Така че има надежди в близко бъдеще да познаваме почти изцяло всички тайни, с които са обгърнати тези важни за живия свят структури.

 

Защо имаме три ушни кости?

Слухът е нещо, което всички приемаме за даденост, нещо нормално. Докато не са станали обект на прекомерно насилствено издърпване, нашите уши си работят добре и дори не се нуждаят от кой знае каква поддръжка. Учените дори не им обръщат особено внимание. Консултантът по биомеханика от Станфорд Сунил Пурия обаче отбелязва, че влечугите и птиците имат само по 2 ушни кости, докато бозайниците имат 3, а никой не знае защо.


Хората всъщност чуват по различни начини. Първият е обичайният - при който звукът прониква през ушите. Освен него обаче ние можем да чуваме и благодарение на вибрациите предизвикани от гласните струни, предадени през костите към черепа. Всички знаем – когато говорим, ние чуваме гласа си по различен начин, в сравнение с този на запис. Това обяснява защо мразим да слушаме гласа си така, както го чуват другите.


Най-добрата теория за третата кост, която засега дава Пурия, включва странна болест, която води до намаляване на тъканта в ушния канал. Тя предизвиква отклонение, при което хората започват да чуват нежелани звуци, като например ударите на собственото си сърце. За да се избегне това състояние, според Пурия природата е добавила при нас и третата кост, но за да се докаже подобно твърдение, са необходими още доста изследвания.

 

Какви бактерии населяват езика ни?

Човешката уста хич не изглежда като някаква кой знае каква тайна. Знаем какво представляват зъбите и как работят, знаем всичко за венците, за вкусовите рецептори. Сякаш устата няма какво толкова да крие, но всъщност има.


Учените по света със сигурност желаят да разкрият всички видове бактерии и техните особености, за да могат по-добре да се борят с болестите. Само че изненадващо… много от бактериите, взети от устата на хората, не искат да растат и да се размножават в петри (малките стъкленици, в които се поставя хранителна среда за размножаване на микроорганизми). Така че изучаването и разбирането на видовете бактерии от човешката устна кухина се превръща в кошмарно сложно.


Липсата на знания в тази област е една от най-големите пречки пред намирането на сигурни лекарства за болести, като пародонтозата. Докторите нямат лесен начин да я лекуват, защото там са намесени множество непроучени бактерии, за които се знае малко. Една от най-известните такива бактерии в момента е в процес на проучване и запис на целия и геном, но… това е само една от всички, а и ще отнеме доста време да бъде проучена. Така че засега микроорганизмите в устата ни си остават мистерия.