Нали знаете онези изрази "Парите да не растат по дърветата?" и "От какво да се направи - от въздух ли?". И в двата случая става въпрос за невъзможността нещо да бъде изпълнено - най-вече поради липсата на бюджет. Е, оказва се, че се случват чудеса, защото вече можем да консумираме водка, произведена от въздух. Всъщност в химическата формула на алкохола има нещо загатнато, но кой да ти внимава в часовете? Явно Air Company са го направили, защото те успешно произвеждат водка, парфюм и дезинфектант за ръце, и то напълно екологично и природосъобразно. Всъщност идеята не е нова - Air Vodka се появява още през 2019 г. - първата в света алкохолна напитка, произведена директно от въглероден диоксид.

По време на пандемията те се преструктурират и започват да произвеждат така търсения дезинфектант за ръце и с времето се налагат като водещи в бизнеса с въглеродни технологии и търсят начини да направят своя преход към промишлените сектори. Те вече получиха допълнително финансиране от страна на Toyota Ventures, JetBlue Technology Ventures и Parley for the Oceans. Основателите на компанията твърдят, че тяхната цел е да удължат "човешкия живот на тази планета чрез директно обръщане на нивата на въглерод във въздуха ни чрез интегриране на нашата технология за преобразуване на въглерод във всеки приложим сектор". Признаваме, че някои биха се усъмнили в тези възвишени слова - все пак в цялото уравнение присъства алкохол. Но защо и той да не е с по-висша цел? Air Company планира да използва този нов капитал за растеж, за да увеличи бързо производството на алкохол, извлечен от CO2, с изграждането на третото съоръжение на компанията.

Вълшебният трик е, че може да създаде чист етанол, като единствено използва CO2, вода и слънчева енергия, които преминават през собствени съоръжения за преобразуване и производство. От своя страна те също се захранват с възобновяема енергия, което също намалява емисиите. В момента всички бройки са разпродадени, така че ако искате да опитате вкуса на бъдещето - ще се наложи доста да се потрудите.  

Снимки: Air Company

Виж още: Дали едно питие на ден наистина уврежда мозъка?