Няколко холивудски студиа и Netflix обединиха усилия за ново дело за нарушаване на авторски права срещу PrimeWire – дългогодишна пиратска платформа за стрийминг с милиони потребители на месец.

PrimeWire е една от най-старите пиратски платформи, която съществува вече 8 години, и то без да броим нейния предшественик 1channel.ch. Достъпът до портала PrimeWire е блокиран със съдебно решение във Великобритания, Ирландия, Норвегия, Дания и Португалия, но въпреки негативната си репутация PrimeWire продължаваше да съществува досега. Тогава обаче две американски организации за защита на интелектуалната собственост заведоха ново дело срещу PrimeWire, в което личат още имената на холивудски гиганти като Paramount, Universal, Warner, Columbia, Disney и Netflix. В иска са посочени три домейна: PrimeWire.li, PrimeWire.ag и PrimeWire.wc, които заедно осигуряват огромен каталог от филми и сериали, включително и най-нови продукции. Тези домейни са генерирали около 20 милиона месечни посещения само в САЩ и още толкова по цял свят.

Всъщност PrimeWire не хоства директно пиратското съдържание, а играе ролята на каталог за филми и сериали от други източници. Основният приход на сайта идва от реклама и препратки. Ищците твърдят, че дейността на PrimeWire представлява незаконна и нечестна конкуренция, която само ще се разраства. В резултат те искат обезщетение от по 150 000 долара на филм или сериал, като са посочили почти 140 такива продукции. Накрая холивудските гиганти настояват забрана PrimeWire да хоства, линква или индексира тяхно защитено с авторски права съдържание.

Снимка: Pikrepo

Виж ощеРидли Скот потвърди, че сериалите по Alien и Blade Runner се задават