Новият тест на Netflix за предотвратяване на споделянето на пароли вече обърква потребителите по време на пилотната му програма в Коста Рика, Чили и Перу. Основната идея е тя да бъде насочена срещу потребителите, които споделят пароли, като се опита да получи от тях допълнително заплащане. Услугата за стрийминг определя домакинството като непосредствените хора, с които живее конкретен абонат. Това означава, че можете да споделите паролата си със съквартирантите си, но не и с член на семейството си, който живее в другия край на страната. За потребителите на Netflix, които искат да споделят акаунта си с близките си извън дома, това може да се случи срещу допълнително заплащане. Говорител на Netflix сподели пред Gizmodo, че таксата е около 2 долара, но варира в различните страни.

Netflix започна да тества тази нова програма през март и според първите впечатления реакцията на потребителите е била предимно отрицателна, след като Gizmodo разговаря с дузина абонати в Перу. Някои потребители са анулирали напълно абонамента си за Netflix, докато други продължават да споделят паролите си без последствия от компанията. Въпреки това Netflix потвърди, че този тестов цикъл е „прогресивен“ и че тества различни версии в Перу, Кост Рика и Чили, преди да се спре на окончателен вариант.

Изглежда, че напоследък Netflix претърпява някои финансови проблеми. След като обяви загуба от над 200 000 абонати през първото тримесечие на 2022 г. (за първи път след десетилетие на растеж), компанията за стрийминг заяви, че обмисля добавяне на реклами, за да генерира повече приходи. Акциите на Netflix също паднаха с 30%. Платформата отчасти обясни проблемите си с потребителите, споделящи пароли. Netflix също така съкрати персонала си по проекта Tudum миналия месец след само няколко месеца работа за блога и отказа няколко предстоящи проекти, преди да влязат в продукция.

Според някои Netflix летеше твърде близо до слънцето. Някога титан на ерата на стрийминг, Netflix изглежда обещаваше повече, отколкото можеше да изпълни, и сега сърба попарата на собственото си пренебрежение. Конкуренцията от стрийминг услуги като Hulu и HBO Max дава на потребителите избор - нещо, за което Netflix вероятно не се притесняваше много, когато монополизираше стрийминг индустрията само преди няколко години. Условията за ползване на компанията вече казват, че споделянето на пароли извън домакинствата не е разрешено, но засега изглежда, че паролите в САЩ все още могат да се споделят без страх от налагане на глоба.

Снимка: Netflix

Виж още: Netflix обмисля предавания на живо