Лятото е вече тук (необходимо е да го отбележим, понеже по нищо не си личи) и някак си е по-изкушаващо да снимаме готините цветове на небето или заформящите се морски вълни. Повечето от нас рядко излизат подготвени и екипирани с нужната техника, но телефонът ни е подръка абсолютно всеки път. И ако сме повярвали на обещанията от презентацията на Apple благодарение на най-новия модел и последния iOS - би трябвало дори в този случай да имаме идеалния кадър. Но кои са функциите, които трябва да включим, за да го постигнем?  


В малката стрелка на менюто с опциите се крият:  
- Flash on/off - тук е ясно: имаме ли нужда от светкавицата или не.
- Live Photo on/off - тази функция ни предлага нещо като кратко видео, но реално е изображение в High Efficiency Image File (HEIF), при което камерата записва по секунда и половина преди и след натискането на бутона. Когато споделяме този кадър на други устройства, те най-често не виждат този ефект (очаквано), а понякога резултатът е много добър. Ето защо, след като имаме вече заснета Live Photo, в Share менюто можем да изберем Save As Video и така съхраненият файл ще е запомнил всичко, включено в Live Photo.  
- Aspect Ratio - добре е да го нагласите, преди да направите снимката, защото тази опция ще ви позволи да направите едно по-добро кадриране.  
- Exposure (само за iPhone XR и нагоре) - това е може би една от най-подценяваните опции поради факта, че хистограмата често беше доста неясна. Нещата в последно време са по-ясни, защото, ако изображението не е перфектно, скалата достига червения си сектор.  
- Timer - и тук е ясно, че таймерът е предпочитан за групови снимки.
- Filters са широко познати, като някои приложения могат да предложат много повече варианти. Това, което може да се пропусне, са т.нар. Effects: Loop, Bounce и Long Exposure. Първите два също записват кратко видео, но последният дава онова усещане за “сливане”, което допреди няколко години можехме да видим само при професионалните фотоапарати.  
Наистина наборът не е достатъчен, а и отново изисква предварително нагласяне, но определено си струва някой миг да бъде уловен достойно.  

Снимки: Apple

Виж още: Apple платиха обезщетение от няколко милиона долара заради публикувани "разголени" снимки