Личностите на Джеф Безос и Илон Мъск успяват да съчетаят едновременно общественото възхищение и недоволство в едно. Това не е чак такава голяма изненада, но явно всички имат прекалено свободно време, защото в интернет пространството започнаха да циркулират странни петиции. Едната, която дори изглежда малко по-оправдана, събира подписи в името на каузата Джеф Безос да не се завръща на планетата Земя след първия суборбитален туристически полет на Blue Origin следващия месец.
Но според друга петиция Безос все пак би трябвало да има недовършени дела, като например да закупи гениалната Мона Лиза, дело на Леонардо да Винчи. Но тази по-земна мисия не спира дотук: потребителите агитират милионерът да изяде платното. Петицията възникнала след дискусия между музиканта Kane Powell и негови приятели. Според тях Безос присъствал всеки ден в новините и можел да прави каквото си поиска. Но не дават повече информация защо са избрали точно тази кауза, защо на някой би му хрумнало да консумира платно на повече от 5 столетия и т.н. 


И докато тези петиции ще останат завинаги в категорията на безумието, аукционната къща Christie's са успели да продадат копие на Джокондата за нереалните 3.4 милиона щатски долара. Картината е позната повече като Hekking Mona Lisa, а вече бившият й собственик прекара по-голяма част от живота си, убеждавайки всички, че всъщност това е оригиналната Мона Лиза, която е била открадната от Лувъра през 1914 година и е попаднала при него срещу скромните 4 долара. Очевидно историята и аурата на Мона Лиза и Леонардо да Винчи продължават да очароват и обсебват хората независимо от времето. В съзнанието ни винаги ще остават образите на най-силните, които сбъдват мечтите ни - а дали Безос и Мъск не са именно тези лица?  

Снимки: Unsplash

Виж още: Хиляди с петиция Джеф Безос да остане завинаги в Космоса след пътуването с брат му