Какъв е смисълът от изграждането на космически кораб с екипаж, ако не можете сами да полетите в него? Оказва се, че към кандидатите за място в първия суборбитален туристически полет на Blue Origin през следващия месец ще се присъединят двама специални гости: основателят на частната авиокосмическа компания и вторият най-богат човек в света Джеф Безос и брат му Марк.

В свой пост в Instagram отиващият си главен изпълнителен директор на Amazon казва: „Още от петгодишна възраст мечтаех да пътувам в Kосмоса. На 20 юли ще направя това пътешествие с брат си. Най-голямото приключение с най-добрия ми приятел“. Той се подписа с хаштаг, съдържащ девиза на Blue Origin „Gradatim Ferociter“, латинска фраза, която означава „стъпка по стъпка, свирепо“.

Понастоящем се провеждат наддавания за туристическо място на дебютния полет на космическото начинание с ракетата New Shepard. Вече са участвали близо 6000 участници от 143 държави, като най-високата оферта е 2.8 милиона долара. Blue Origin заяви, че ще дари приходите на своята фондация Club for the Future. Наддаването, за което можете да се регистрирате до 10 юни, трябва да приключи с търг на живо на 12 юни. Малко повече от месец по-късно, на 20 юли, изстрелването ще отведе шестима пътници на малко под 100 км над повърхността на Земята. В полета те ще изпитат безтегловност и ще видят кривата на Земята, преди да се върнат обратно на твърда почва.

Сега знаем кои ще бъдат двама от тези пътници. Забележително е, че към този момент Джеф Безос вече няма да бъде главен изпълнителен директор на Amazon, тъй като е предвидено да напусне ролята, за да стане изпълнителен председател на 5 юли. На негово място ръководителят на Amazon Web Services Анди Джеси ще заеме най-високата позиция.

Що се отнася до брат му, Марк Безос е съосновател на фирма за частни капиталови инвестиции HighPost Capital и директор на фондацията на семейство Безос с нестопанска цел, която се фокусира върху образованието в ранна възраст. Преди това той е притежавал рекламна агенция и е бил старши вицепрезидент по комуникациите във фондация „Робин Худ“, която пък е организация за борба с бедността.

Снимка: Flickr

Виж още: Америка може би е открита от хората 10 000 години по-рано, отколкото се смяташе досега