АББ България ще бъде домакин на първото кино за електромобили в България на 11 септември, събота, с което ще отбележи Световния ден на електромобила – глобално движение за стимулиране на напредъка към бъдеще на мобилност с нулеви емисии. 

Уникалното по рода си събитие ще събере водачи на електромобили от Асоциацията на собствениците на електромобили в България (АСЕБ) от цялата страна за тяхната годишна среща, последвана от филмова вечер с безплатен достъп за всеки собственик или шофьор на електромобил в България. Събитието ще се проведе на територията на АББ България – клон Раковски, където ще бъде осигурен достъп на над 100 автомобила за киновечерта. Осем АС зарядни устройства на AББ и едно DC бързо зарядно устройство също ще бъдат на разположение за зареждане на електрическите превозни средства на гостите по време на събитието. Филмът, който ще бъде прожектиран, ще бъде българската филмова продукция „Диви и щастливи“, класическа екшън история и най-гледаният български филм през 2020 г., със специалното участието на актьора Александър Сано, който също е член и съосновател на АСЕБ. 

„Много сме щастливи да организираме първото кино за електрически автомобили в България и дори на целия Балкански полуостров. Да го направим с лидера в електрическата мобилност в лицето на АББ изглежда като най-добрия възможен избор. Вярвам, че това ще бъде страхотно преживяване за всички шофьори и собственици на електромобили и ще сплоти още повече общността“, каза Александър Сано. 

Местата за събитието са ограничени, затова е нужна регистрация, която може да се направи от страницата на събитието. Трябва да бъде регистриран само по един човек от всяко превозно средство, като се посочи броят на придружителите за същата електрическа кола. Крайният срок за регистрация е 8 септември. 

АББ активно подкрепя развитието на инфраструктурата за зареждане на електромобили в България, като е доставила над 100 DC зарядни станции в цялата страна. По-рано тази година компанията достави 10 DC зарядни устройства от най-новото допълнение към портфолиото за бързи зарядни устройства на АББ – Terra 124, което може да зарежда две превозни средства едновременно с мощност от 60 kW всяко. АББ си сътрудничи с всички съществуващи оператори на зарядни мрежи, като реализира проекти в подкрепа на разширяването на зарядната инфраструктура в цялата страна. 

Снимка: shutterstock