Работници в хранителната индустрия в Лас Вегас – ресторантьори, готвачи, сервитьори, бармани и други – обявиха, че след 1 юни ще излязат в официална стачка. Става дума за членовете на Кулинарния съюз на работниците в САЩ, чиито договори изтичат след въпросната дата, а причината е проста: хората не искат работните им места да бъдат завзети от роботи. Те ще преговарят в подновените им договори да има клауза, която гарантира, че няма да изгубят работата си в полза на робот.

Към момента всеки ден във Вегас в хотелите и ресторантите се приготвя около 28 000 килограма храна от около 50 000 души. Автоматизацията и изкуственият интелект обаче навлизат в хранителната индустрия чрез системи като Spyce в Бостън, първата робо-кухня, способна да готви сложни ястия; или CafeX в Сан Франциско, робо-ръката, сервираща каквато топла напитка пожелаете. Има и по-големи инсталации като Momentum Machine, робо-готвача на бургери, способен да издаде 400 бургера за час – и то не еднакви, а според вкуса и желанието на клиента. Според агенцията за проучвания The Pew Research Center автоматизацията ще навлезе много в хранителната индустрия до 2025 година, а хората ще трябва да се адаптират към това. Опасността, разбира се, е в загубата на работни места за тях.

Към момента роботите в ресторанти още не са толкова популярни, но така или иначе стачката в Лас Вегас ще се случи. Един от членовете на Кулинарния съюз, Джоконда Аргило-Клайн, казва, че подкрепят иновациите, подобряващи работните места, но се възпротивяват на автоматизацията, която само ги разрушава. Едно е сигурно: няма как човекът служител да се съревновава с робот, който никога не се изморява.