След 26 години най-сетне Boston Dynamics се готви да започне да продава свои роботи. Основателят на компанията Марк Райберт обяви, че роботът SpotMini вече е в предпроизводството и се подготвя за търговска премиера през 2019 г.

"Роботът SpotMini е създаден от нашето мислене за това какво ново може да се случи в офиса - в пространство, по-достъпно за бизнес приложения, а после и у дома", казва Райберт.

SpotMini на Boston Dynamics бе представен в края на миналата година и ползва дизайна на "по-големия си брат" Spot. Докато компанията често демонстрира разширени прототипи на нововъзникващите си проекти, SpotMini изглеждаше готов за масова продукция от самото начало.

На своя уеб сайт Boston Dynamics подчертава, че SpotMini е "най-тихият робот, който те са построили". Устройството тежи около 66 килограма и може да работи за около 90 минути на батерии.

Успоредно с това, Boston Dynamics представи човекоподобния си робот Atlas, който може да тича. Досегашният вариант можеше да извърви няколко стъпки и да прави салто. Новата версия, освен да тича, може да пази равновесие на един крак и да прави салто назад.

Boston Dynamics е създадена през 1992 г. от специалиста по роботехника Марк Райберт като стартъп на Масачузетския технологичен университет. През 2013 компанията беше купена от Google и стана популярна след разработката на военния четириног робот BigDog по поръчка на Министерството на отбраната на САЩ.

Тагове: