Миниатюрните дронове-насекоми не са от голяма полза, ако са свързани към енергиен източник. Оттам тръгват учените в университета във Вашингтон, когато решават да променят това, създавайки първия безжичен робот-насекомо, наречен RoboFly. На 23 май той ще бъде представен на Международната конференция за роботи и автоматизация, но дори в предварителното си представяне той вече обира овациите.

Вместо с жично захранване RoboFly разчита на лазерен лъч, който от разстояние осигурява енергиен тласък на робота. Това елиминира нуждата от голяма батерия вътре в RoboFly, която би направила джаджата прекалено голяма и до голяма степен... безсмислена. Mалкият дрон разчита на соларна клетка, която се захранва именно от лазера и превръща светлината в електричество. Целта е постигането на 240 волта, които са достатъчни за полет. Във веригата има включен и микроконтролер, който управлява енергийните импулси, стимулиращи скоростта на движение на крилата. Според създателите всичко заедно има теглото на клечка за зъби.

За момента минусът на RoboFly е, че навигацията му не е особено добра – той може само да излита и да се приземява, тъй като лазерът не може да се движи в особено голям радиус. За робота обаче има големи надежди – учените смятат да го ползват за засичане на различни химикали във въздуха, да се провира в тесни пространства за наблюдение и да улавя проблеми като изтичане на газ.