Мечтаете за лятна почивка, нали? Или всъщност – за всяка изникнала възможност да се откъснете от ежедневието и да пътувате с любимите хора без значение от сезона? Днес, в разгара на лятото, много от нас стягат багажа и заминават за по-дълго далеч от дома си. И тъй като почти всички сме наркотично привързани към комуникациите, социалния живот и телевизията, понякога ни звучи абсурдно да се разделим с тях – дори временно. Възможността да не изпускат любимите си тв предавания, филми и сериали дори по време на почивка, е от голямо значение за повечето хора. Затова едни от най-честите въпроси към хотелите са именно дали хотелската стая разполага с телевизор, кабелна ТV, HD канали. Съвременната цифрова, IP-базирана телевизия лесно може да се предава до всяка точка на планетата – чрез интернет. В комбинация с добра жична, Wi-Fi или 4G връзка това е чудесен начин да гледате множество български и чужди тв канали с HD качество. Как да направите това и да се възползвате от лаптопа, смартфона, таблета си, за да разполагате с интерактивните тв екстри (Time Shift, спиране на пауза и др.)? Ще разберете сега.

Бързият вариант
Безплатните или платените уебсайтове са най-лесният и бърз начин да гледате телевизия където и да се намирате. Достатъчно е да ползвате свързано с интернет устройство, разполагащо с пълноценен браузър (орязаните браузъри в умните телевизори не стават за целта). Chrome, Internet Explorer / Edge, Firefox, Opera разполагат с поддръжка на различни типове мултимедиен стрийминг, а дори и за по-специфични технологии, работещи с инсталиране на плъгини (добавки). Уеб телевизията можете да изпробвате веднага, отивайки например на сайта на nova.bg/live, btvplus.bg/live или, разбира се, този на БНТ – tv.bnt.bg. Имайте предвид обаче, че българските канали обикновено са блокирани по IP адрес само за България и ако идете в чужбина, вероятно няма да може да ги гледате без предварително инсталирана VPN услуга, с която да получите българско IP.

В интернет ще се натъкнете на множество сайтове, предлагащи списъци с канали за гледане от браузър, но имайте предвид, че почти всички те са пиратски. Всички те са пълни с банери, адуер и дори вируси, а лицензираните такива (като например neterra.tv) са все още екзотични, доста често ориентирани само към българи в чужбина. Тях пък няма да може да ги ползвате от територията на България. От браузър можете да гледате съвременните хитови стрийминг платформи, бъдещето на телевизията. Като започнем от българската VOYO, минем през платените спортни канали на Diema и стигнем до легендарното „трио“ Netflix/ Amazon Prime / HBO. В качеството на тези платформи и техните предимства (като например 4K видео) няма да ви убеждавам точно сега. Само добавям, че освен през браузър всички те могат да се гледат и чрез приложения за смартфони и таблети, както и директно на смарт телевизори.

Хитрият вариант

Да, има и начин да не плащате отделен абонамент, за да гледате домашните си канали. Но ще трябва да се научите да прихващате телевизионните канали у дома си, да ги ре-енкодвате наново и стриймвате в интернет така, че да можете да си ги гледате отвсякъде (например с VLC плейър). Тези способности обаче не са по силите на всеки, а и освен до тънката граница към пиратството тук опираме до тяхната сериозна защита (DRM или друга), която операторите прилагат, за да защитават каналите си от пиратско преизлъчване. 

Моят опит: от много години насам използвам устройство на Slingbox (компания, базирана в САЩ, но със затихващи функции). Сайтът им не е променян от години, нови модели липсват, а това вероятно се дължи на бума в развитието на стрийминг технологиите, при които нуждата от такива устройства отпада. Но ако все пак успеете да си закупите ползвания от мен модел (Slingbox 350), лесно можете да го свържете с домашния си сеттоп бокс. Slingbox-ът ще приема идващия към него тв сигнал с Full HD качество, ще го обработва в реално време и ще го изпраща към интернет. Откъдето, разбира се, ще може да гледате само и единствено вие – 1 човек в даден момент. Но пък може да се намирате дори в Нова Зеландия – стига да имате добър интернет, ще зяпате каналите от абонамента си с перфектно качество, като дори можете да ги превключвате и контролирате интерактивно от другия край на планетата. Slingbox 350 прави това с IR контролер, управляващ дистанционно сеттоп бокса ви. За жалост подобни продукти вече почти не се предлагат на пазара – лично аз не съм намерил успешна алтернатива. Но повтарям, причината е вероятно, че от тях занапред няма да има и нужда.

Пиратският вариант

Не ми се иска да препоръчвам нещо, което не само ощетява колеги и партньори, но може да ощети сериозно и вас – заливайки ви с вируси и унищожавайки (крадейки) информацията ви. Факт е, че недотам легалните платформи съществуват и дори процъфтяват. Много от вас вероятно знаят, че могат лесно да гледат мачове (полулегално), отивайки на sportal.bg или друг сайт, откъдето ще намерят линкове за стрийминг на живо на всякакви срещи. Пиратските сайтове за гледане на телевизия дори стигат дотам, че такива съмнителни услуги вече се предлагат и във вид на домашен абонамент с реални, физически устройства (не само през уеб). Ако поразровите и почетете из търсачките, ще намерите хиляди непрекъснато актуализирани списъци с m3u листи (прихванати незащитени тв канали), предложения за добавяне на хиляди канали в мултимедийната платформа KODI срещу няколко долара месечно, както и много други недотам официални услуги. Да, можете да опитате този вариант, но ще трябва да дадете пари на някой, който обикновено ги иска предплатени с месеци напред. Като след това е доста вероятно излъчването ви да спре без предупреждение и да загубите парите си. На всичко отгоре качеството на стрийминг услугата невинаги е добро – или не е с HD качество, или може да спира, накъсва и пикселизира. Каналите, които допреди 1 ден сте гледали без проблем, хей така да изчезнат. Тоест, гаранция? Никаква!

Платеният вариант

Въпреки че разполагам с всички посочени варианти – Free Web, Slingbox 350, пиратски плейлисти, в крайна сметка опитът ми показва, че за хора като мен (работещи, семейни, заети) е най-добре човек да отдели няколко лева – цената на няколко обикновени кафета, и да ползва официална услуга, осигуряваща перфектно качество и екстри. Преди да споделя с вас накратко какво предлагат основните доставчици на мобилна телевизия, разкривам какво използвам като платени варианти: интерактивната телевизия + Netflix Premium план, включващ Ultra HD 4K стрийминг и 4 члена на семейството, гледащи едновременно. Да, телевизията не осигурява стрийминг на абсолютно всички домашни канали (за това пък имам Slingbox). Причината да ползвам и плащам за нея е, че все пак управлението на каналите, превъртането, връщането на предавания с дни назад е доста по-неудобно и сложно, ако го правя през дистанционния, бавен интерфейс на стриймвачката. 

Vivacom TV Go

Услугата за гледане на телевизия в движение на Vivacom е налична от доста време насам, а аз я ползвам и съм запознат с всичките ѝ екстри и недостатъци. Тя е удобен начин да гледате доста от любимите си канали с наистина чудесно, дори HD качество където и да се намирате. Имайте предвид обаче, че ако например не сте абонирани за някои канали (например MAX Sport), то няма да можете да ги гледате и през мобилното приложение. Наличен е и безплатен вариант за всички абонати на компанията с тарифи SMART или i-Traffic, но в него повечето канали са заключени. Платеният потребител може да регистрира до 3 различни свои устройства, а за да активирате следващо, ще трябва да изтриете някое от предишните. Като заговорихме за приложения – начините да гледате TV GO са няколко. Акцентът на услугата са мобилните устройства телефони, таблети с Android или iOS), в които е необходимо да инсталирате приложението и след въвеждане на потребителско име и парола – да гледате. Същото можете да направите и от Windows приложението, носещо същото име TV GO, налично в Windows Store. А ако използвате Internet Explorer със специален плъгин, ще можете да гледате каналите си и директно от браузъра – на адрес tvgo.vivacom.bg. Функционалността на мобилната телевизия от Виваком е страхотна – можете да пускате и спирате на пауза повечето канали, да превъртате назад, да избирате стари предавания и дори да се забавлявате с видеотека от 300 филма.

A1 Xplore TV

Дигиталният бранд за забавление на А1 – Xplore TV, е истинска интерактивна телевизия, която можете да ползвате от преносими устройства и компютри. Също поддържа чрез специални прилoжения най-популярните Android и iOS продукти, като можете да регистрирате до 5 такива за един акаунт. Предлага връщане на предавания до 1 седмица назад, имате и възможност за запис на предавания, както и до временен архив на тях. A1 предлага за новите си абонати 2 месеца безплатно гледане на мобилната си интерактивна телевизия, като допълнително включва и някои екстри (достъп до платформата Voyo, най-доброто от FOX и др.). Броят на каналите на A1 Xplore TV е над 80, като можете да ги гледате не само на преносими устройства, но дори и с VR очила – Samsung Gear VR. Още едно интересно предложение – А1 са разработили тв приложение за кастинг, така че ако ползвате Google Chromecast, ще може да пуснете телевизиите си направо на… телевизор с по-голям eкран!

Bulsatcom Fusion TV

Услугата на Булсатком за телевизия на всички устройства се нарича Fusion TV. Ако се абонирате за нея, ще можете да гледате програми с най-високо качество чрез Fusion Box към умен телевизор, компютър, таблет, смартфон. Разликата тук е, че веднъж станали абонат на Fusion TV, гледането на останалите устройства е безплатно, като е необходимо единствено да имате регистрация на сайта на оператора. Ползвайки Fusion, ще имате достъп до повече HD канали като бройка, както и видеотека, достъпна по всяко време. Услугата предлага някои уникални възможности за обратна връзка, като например провеждане на анкета или гласуване за любимо предаване. И отново – като всяка интерактивна телевизия и тук имате възможност за спиране на пауза, превъртане или записване на програми. Още един оператор предлага мобилна телевизия, но в партньорство с Булсатком. Това е PowerNet, така че ако сте техен клиент, поинтересувайте се или разгледайте предложението на сайта им. Общо взето, ще получите същата услуга на същата цена, само че няма да се налага да сменяте оборудването си. 

NET1 Pocket TV

Pocket TV е името на услугата на NET1, която ще ви предостави специално приложение за гледане на телевизия през мобилни устройства навсякъде и по всяко време. Предлаганите канали са малко по-малко (над 60), но всички останали екстри на интерактивната телевизия, като превъртане, пауза и запис са налични за до 4 устройства едновременно.


Снимки: Shutterstock