ЕС оказва засилен натиск върху TikTok да спазва новоприетия Закон за цифровите услуги (DSA). DSA има за цел да подобри модерирането на съдържанието в платформите на социалните медии, включително създаване на прозрачност за това защо определено съдържание е премахнато и как рекламодателите се насочват към потребителите.

Европейският комисар Тиери Бретон каза пред журналисти, че TikTok трябва да започне да се придържа към новите правила доста преди крайния срок 1 септември. Според новите регулации социалните мрежи могат да бъдат глобени до 6% от годишните си приходи и нещата може да ескалират до забрана на платформата да работи в ЕС.

„С по-младата публика идва по-голяма отговорност“, каза Бретон в изявлението си. Говорителят на TikTok Каролайн Гриър написа като отговор в Twitter, че платформата се е ангажирала да спазва правилата на DSA, GDPR и Кодекса за практика относно дезинформацията.

Бретон добави публикация в блог, озаглавена „Дали някои социални медии са маскирани като вълци в овча кожа“, която може да се прочете свободно. Той споменава платформи с „кратки видеоклипове, включващи закачлива музика, танцови съчетания и визуално привлекателни ефекти“. Постът адресира загрижеността относно изпращането на данни на потребители от ЕС извън границите на ЕС и как DSA има за цел да създаде по-безопасно цифрово пространство за всички европейски потребители, особено за по-младите.

Снимка: Unsplash

Виж още: Каква операционна система се използва в Космоса?