Преди няколко дни хакерска група, известна като AgainstTheWest, сподели публикация в хакерски форум, твърдейки, че е открила пробиви в сигурността на TikTok и WeChat. Въпреки това и въпреки казаното от групата, TikTok официално отрече всички доклади за хакери, които да са откраднали сорс кода и чувствителни потребителски данни.

Оригиналната публикация, направена от AgainstTheWest, съдържа екранни снимки на база данни, за която се твърди, че принадлежи на TikTok и WeChat. Хакерите твърдят, че базата данни от 790 GB има над 2 милиарда записа, включително потребителски данни, статистика на платформата, софтуерен код, токени и др.

TikTok обаче не изглежда да се поддава на обвиненията. Компанията каза в изявление до BleepingComputer, че всички обвинения на хакерската група са неверни. „Това е неправилно твърдение“, казва говорител на компанията. Според TikTok изходният код, споделен във форума, не е свързан с платформата на компанията.

Както се отбелязва в доклада, експертът по сигурността Трой Хънт (който е създателят на HaveIBeenPwned) спомена в Twitter, че данните от TikTok, получени от хакерите, са валидни. Базата данни обаче не включва чувствителни данни. Хънт твърди, че „някои данни са безсмислени“, тъй като част от тях идват от публично достъпни данни.

В същото време експертът по сигурността отбелязва, че получената от хакерите база данни има някаква вътрешна информация за платформата. Тази информация не е много полезна, но ако е вярна, това разкрива, че има пробив в сигурността на TikTok.

И TikTok, и WeChat постоянно са обект на разследвания, тъй като и двете платформи са китайски.

Снимка: Unsplash

Виж още: Защо падат сателитите на SpaceX?