Американските политици не просто смятат да ограничат достъпа до TikTok - сега те се надяват да го забранят напълно. Членовете на Камарата на представителите и Сената внесоха съвпадащи законопроекти, които биха блокирали транзакции от всяка социална медийна компания във или повлияна от Китай, Русия, Куба, Иран, Северна Корея или Венецуела. Законът ANTI-SOCIAL CCP Act (Предотвратяване на националната заплаха от интернет наблюдение, потисническа цензура и влияние и алгоритмично обучение от Китайската комунистическа партия) има за цел да затвори достъпа до TikTok и други приложения, които теоретично биха могли да насочват данни на американски потребители към враждебни и потиснически правителства, могат да цензурират новини или по друг начин да манипулират обществеността.

Обосновката отразява това, което американските политически лидери твърдят от години. Въпреки че TikTok положи усилия да дистанцира своите международни операции от тези в Китай, като например съхраняване на американски данни в страната, критиците твърдят, че компанията майка ByteDance в крайна сметка е оставена на милостта на китайското правителство. Според често повтаряните твърдения TikTok потенциално би могъл да направи профил на държавни служители и по друг начин да наблюдава американците.

Законопроектът е внесен от представители на републиканците в САЩ, а сенаторът Марко Рубио и конгресменът Майк Галахър се опитаха да направят връзки между някои лидери на ByteDance и Китайската комунистическа партия в публикация в The Washington Post този ноември. Според нея към тази дата 23-ма директори са работили преди това за медии, подкрепяни от държавата, а „поне“ 15 служители все още работят.

В изявление говорител на TikTok каза, че е „притеснително“, че членовете на Конгреса предлагат забрана на приложението и отбеляза, че законопроектите „няма да направят нищо за подобряване“ на националната сигурност. Компанията добави, че ще „продължи да информира“ Конгреса за плановете, разработени под наблюдението на служители по сигурността. Социалната мрежа последователно отрича планове за проследяване на американски потребители или по друг начин умишлено да подпомага усилията на Китай за наблюдение в страната.

TikTok вече е изправен пред някои правни действия. Щатите Мериленд и Южна Дакота забраниха TikTok на правителствени устройства от съображения за сигурност. Междувременно Индиана съди TikTok за предполагаема измама на потребителите относно достъпа до данни в Китай и нарушения на безопасността на децата. Съдебното дело цели не само глоба, но и да промени обработката на информацията и маркетинговите претенции на услугата.

Не е сигурно дали законопроектите ще бъдат приети. Президентът Байдън отмени заповедите на бившия президент Тръмп за забрана на изтеглянията от TikTok и вместо това поиска ново разследване относно влиянието на платформата върху националната сигурност. Не се очаква той да отмени собствената си заповед и докато вносителите на законопроекта характеризират мярката като двупартийна, не е ясно дали призивът за забрана на TikTok има достатъчно подкрепа, за да спечели необходимите гласове и да стигне до бюрото на Байдън. До известна степен законът ANTI-SOCIAL CCP Act е по-скоро сигнал за намерение, отколкото практически опит за блокиране на TikTok.

Снимка: Unsplash

Виж още: Microsoft прави супер приложение, което да разбие мобилния монопол на Apple и Google