Откакто свят светува, храната е едно от най-важните неща за човека. И нормално - без храна не можем да оцелеем. В еволюцията на света хората са се изхранвали с най-различни неща - корени, насекоми, треви, влечуги, всевъзможни растения и какво ли още не. Днес сме свикнали да ядем красиво изглеждащи ястия, топли хлебчета, печено пиле, хрупкави картофки... Нищо нестандартно, различно и отблъскващо. Но в света има места, където хората хапват такива неща, каквито вероятно не бихте вкусили никога в живота си или само в случай че сте застрашени от гладна смърт. Избрали сме да ви представим десетте най-отвратителни деликатеса на света. Някои от тях са наистина ужасни, но други няма да ви изненадат и ще откриете, че сте хапвали от някаква тяхна "омекотена" разновидност.

 

 

Око на риба тон

Очите са доста неприятен елемент, когато става дума за храна. Едва ли на някого ще му е приятно да погълне порция, от която го гледат две втренчени и често изцъклени очи (сещаме се за примера с агнешките главички, които могат да откажат по-чувствителните хора да припарят до агнешко месеци наред). В Япония обаче подобни неща са деликатес. А на рафтовете с месо в супермаркетите само там може да откриете това гигантско око на риба тон. На нормален потребител, който не е свикнал да вижда подобни артикули, едва ли моментално ще му потече слюнката от желание да погълне тази невероятна "вкуснотия". И ако някога му се наложи да хапне подобно нещо, вероятно ще трябва да го глътне цяло, за да не усеща разпръскването на всевъзможните флуиди, когато забие зъбите си в него. На някои азиатци обаче този деликатес наистина им харесва!

 

 

Кървав бульон

Кървавицата у нас е кулинарен продукт, който в миналото е бил на почит, но се хапва често дори и днес. Нарича се така, защото в колбаса се слага не само месо и карантия, но и прясно изцедена животинска кръв - най-често свинска. Но пък чиста животинска кръв едва ли се е случвало да консумирате. Точно от това се състоят тези яркочервени късове храна на снимката. Те са напълно обичайна гледка на кулинарните щандове в Лаос. Ако желаете да ги пробвате, може да ги намерите на пазара Phousy в Луанг Прабанг. Да ви е сладко!

 

 

Свински мозък

Този деликатес няма особено да ви шокира. Все пак обаче мозъкът не е типично ястие и това, че у нас се предлага мозък пане в ресторантите, не означава, че хората в развитите страни масово го консумират. Напротив. Всъщност този деликатес е типично азиатски (отново). Там може да го намерите не просто като ресторантско блюдо, но и в консервиран вариант - свински мозък в прясно мляко. Продукт, който ще ви позволи да изпитате различните вкусове на азиатската кухня. Според етикета на подобна консерва вътре ще откриете храна, съдържаща 150 калории, 5 грама мазнини, както и 3500 милиграма холестерин, което представлява 1170% от дневната препоръчителна норма.

 

 

Тестиси от бик

Тестисите, наричани понякога у нас доста гальовно "бели бъбреци", са типична храна в някои южни части на Китай. Тези чудесно оформени, тлъсти, напращели органи може да откриете да се предлагат на най-видно място в месарниците редом с други "нормални" видове месо. С обилно количество подправки, още по-обилно количество вино и сериозна доза любопитство може би не са лош деликатес.

 

 

 

Прилепи на жарава

Прилеп в казан по-скоро свързваме с отвара за магия, отколкото с приятна супичка или вкусна яхнийка. Грешка! В цяла Азия варената летяща мишка е ценна храна, на която никой няма да се мръщи с погнуса. Подобно ястие не само че се смята за изключителен деликатес, но е и доста скъпо. Освен варен прилепът се сервира и печен. Може да го хапнете в почти всички азиатски страни, но особено разпространен е във Фиджи. Опиталите варен прилеп хора всъщност споделят, че вкусът съвсем не е лош и ако се абстрахирате от външния вид, ще ви се стори, че хапвате пилешко.

 

 

 

Патешки запъртък - балут

Това е деликатес, който ще срещнете във всяка класация на най-отвратителните ястия на планетата. Без изключение. И няма как да е по друг начин, тъй като балутът представлява варено патешко яйце с вече много добре оформен ембрион в него. Казано по нашенски - двуседмичен запъртък. Във вътрешността му ще откриете оперение, клюн, крачета и крехки костици. Точно заради тях деликатесът е приятно хрупкав, когато го хапвате. Балутът е типичен за Филипините, Камбоджа и Виетнам. Там това е тяхната "бърза храна", която хапват от крак директно от черупката. Някакъв странен еквивалент на нашия хамбургер. Балутът обаче има едно незаменимо достойнство - смятан е от местните за силен афродизиак.

 

 

Варена овча главичка

И като заговорихме за агнешките главички... ето ги и тях. Въпреки че попадат в класацията на най-отвратителните деликатеси, те съвсем няма да ви изненадат. Може би всеки е виждал подобна животинска глава с изцъклени очи, оголени зъби и полуизплезен език да го гледа от тавата, при това - приятно ухаеща. Деликатесът е разпространен най-вече в страните от Близкия изток - Иран, Ирак. Типичен е също и за Казахстан, където честта да раздели по парченце за всички около масата се пада на най-възрастния член на семейството.

 

 

Пълнен тюлен... с разложена чайка

Ако по Коледа за нас върховното кулинарно изживяване е да хапнем пълнено прасенце или пуйка, за ескимосите коледната трапеза задължително трябва да съдържа този уникален деликатес. Името на ястието е кивиак и се приготвя по специален начин. Рецептата - взимате един обезглавен тюлен, пълните стомаха му с предварително оскубана чайка и след това го замразявате в леда за цели седем месеца. Чудесна зимнина. През периода на престой в леда чайката ще бъде бавно разложена от ензимите в стомаха на бозайника, за да стане деликатесът още по-вкусен. Вкусът на ястието е като този на някакво много старо и силно миришещо сирене. Пригответе се за него, ако смятате по Коледа да посетите Гренландия или Чукотка!

 

 

Вино с новородени мишки

Тук е спорно дали става дума за вино, което се пие за удоволствие, или някакви лековита тинктура. Рецептата е следната - необходима ви е бутилка с оризово вино, в което внимателно се "натъпкват" тридневни мишлета, най-добре предварително умъртвени от хуманна гледна точка. След това виното се оставя да престои една година - т.е. да отлежи и всички вълшебни аромати в него да бъдат обединени. Такова питие може да ви сервират в Корея. Там се счита не просто, че е изключително приятно за пиене, но и че е невероятно полезно за здравето.

 

 

Гнило месо на акула

Филето от акула е наистина едно прекрасно ястие. Тук обаче говорим за друга разновидност при приготвянето на акулско месо. Отново деликатес в кухнята на северните народи. Прави се от два вида месо - от мускулна тъкан и стомах на акула. Изискването обаче е универсално - "мръвката" трябва да прогние до последната клетка в себе си. Лесно ще познаете, кога е напълно готово, тъй като дори миризмата, разнасяща се от деликатеса, може да ви убие. Името на "манджата" е хакарл и ако изпитвате желание да я пробвате, трябва да отскочите отново по Коледа до Исландия.

 

Тагове: