Крило от прилеп, нокът от крастава жаба, череп на козел, стрит на прах, плюнка на стогодишна девственица и капка съсирена кръв от бяла кокошка. Това е примерната рецепта на една класическа магия от приказките, романите и филмите за вещици и магьосници. Ако си мислите, че такива откачени съставки може да съществуват само във филмова продукция стил "Хари Потър", лъжете се! Има място, където може да напазарувате ако не точно тези, то други подобни "продукти", предназначени специално за правене на магии, ритуали и други тайнствени действия. Съвсем логично - става дума за африкански пазар в град Ломе, Того, Западна Африка.

 

 

На това уникално място, чието име е Акодесева (Akodessewa), може да намерите не какви да е вещерски съставки, а дори и такива, предназначени за правенето специално на вуду магии. Всъщност вуду не в широко разпространения смисъл, който сме свикнали да виждаме по филмите - черна магия за измъчване или разболяване на човек чрез кукла, пробождана с игли, а в контекста на традиционната африканска магия - Западна Африка е родината на вуду магията.

 

Всъщност черната вуду магия е нещо изключително опасно за този, който я прилага на друг, предупреждават хората, претендиращи, че са изключително вещи в "занаята". Те са категорични: този тип магия се връща със същата мощ на човека, който я е изпратил към другиго.

 

Тук, на Акодесева, няма да откриете специални заклинания, но ще намерите черепи на най-различни животни и всевъзможни магически билки. Вероятно това е единственото място в света, където ще откриете да се продава глава на газела, лапа на маймуна, зъб от крокодил или хрупкаво крило от прилеп.

Има, разбира се, и всевъзможни други кости и парчета от скелети - животински за щастие. Всички те са съвсем истински, без никакъв намек за имитация.

За щастие в повечето случаи купувачи на магическите предмети не са някакви стари вещици с кокалести ръце, а просто туристи и местни жители, които силно вярват в силата на магията.

И наистина - въпреки че е била в разцвета си в едни по-стари времена, и в днешни времена магията в Африка е силно разпространена. Хората там искрено са вярвали и вярват и днес в могъщи шамани и духове, във възможността съдбата да бъде променена, в изпълнението на желания, в симпатичната връзка на човека с неговата коса и нокти, както и във връзката на човешкото тяло с тялото на определено животно. Последното е и една от причините счупени части от тялото на животни да се смятат за особено екзотични и да се възприемат като ценен магически лек.

Изобилието на Акодесева е наистина огромно. Ако искате да се спасите от безплодие, да се избавите от зла прокоба или да не се влияете от зъл поглед, със сигурност тук ще намерите талисман или фетиш, който ще ви защити. Необходимо е само да походите повече и да разпитате подробно, за да откриете това, което търсите.

На вас може и да не ви се вярва, че вещите на този магически пазар ще помогнат за тези и куп други беди, но хората, посещаващи уникалното място, са убедени, че ще се спасят от всякакви нещастия единствено чрез тяхна помощ. А дори само убедеността и вярата на човек е достатъчна, както често се случва, за да се реализират неговите мечти и желания. Самата вяра всъщност е най-голямата магия, която съществува в нашия свят...

Още снимки може да видите в галерията тук.

 

Тагове: