Spotify уволни финансовия директор Пол Вогел, когато се появи видеозапис, в който той пуска долар в калъфа за китара на уличен музикант в метрото, твърдят източници от офисите на стрийминг гиганта.

"Нашите изпълнителни директори са посланици на нашата марка", заяви главният изпълнителен директор на Spotify Даниел Ек. "Как изглежда това, когато член на екипа ни на високо ниво плаща стотици центове на изпълнители. Акционерите ни не искат да виждат подобен прецедент. Ние плащаме по три хилядни от долара на стрийм, а Вогел дава цял долар на обикновен уличен музикант?! Той каза, че е слушал около две и половина песни - това прави по 40 цента на песен, което е очевидно неприлична сума."

По онова време Вогел не е смятал, че върши нещо нередно, но сега признава, че това е било ужасен пропуск в преценката.

"Чаках на перона на метрото, а наблизо една млада жена свиреше на китара - разказва Вогел. - Видях, че други хора хвърлят пари в отворения ѝ калъф за китара, и аз направих същото, без да се замислям. Тя само кимна с глава, за да потвърди дарението ми, което ми се стори неблагодарно. Нима не разбираше колко пари ѝ давам за една песен? Качих се на влака и забравих за случката, докато Ек не ме извика в кабинета си и не ми показа, че провинението ми е заснето и пуснато в TikTok."

Редакторът на Business Insider Гавин Хънтингтън коментира, че с разпространението на смартфоните служителите трябва винаги да предполагат, че са снимани, и да се държат по съответния начин.

"Невероятно е, че служител на престижна компания като Spotify би се държал по начин, който е толкова грубо противоположен на мисията на работодателя му", казва Хънтингтън. "Подобни грешки обаче се случват от време на време. Неотдавна вицепрезидент на Shell беше уволнен, след като призна, че е използвал фенер, захранван със слънчева енергия, по време на къмпинг. От компанията заявиха, че с удоволствие биха му предоставили петролен фенер с марката Shell, ако има нужда от източник на светлина. Shell трябваше да се заеме с контрола на щетите, за да обясни защо един от тях е използвал слънцето като източник на енергия."

По време на пресконференцията Spotify обяви, че ще предостави на служителите си стотинки, които да носят със себе си, ако някой от тях някога изпита желание да даде пари на уличен музикант.

* Материалът е сатиричен

Снимка: Unsplash

Виж още: Създадоха синтетични организми, които могат да се възпроизвеждат