Един приятел, който почти всеки месец пътува до някои от най-далечните места по света, за да снима фотографии, веднъж ми каза: „Веднага щом ти хрумне вълнуваща идея – пробвай. Имай кураж“. Това беше първото нещо, за което се сетих при запознанството ми с Васко Василев, създателя на VOUBS. На закуска в betahaus, където приятно си побъбрихме с него и още хора, за пореден път схванах, че за да реализираш нещо, е нужна на първо място смелост, на второ креативност и на трето и четвърто – хъс за много работа, без страх от риска и без притеснение да направиш рязък завой.

Но какво е VOUBS?

Идеята за стартъпа хрумва на Васко, след като, вдъхновен от няколко певчески реалити формата, както и от собствения си опит с организацията на спортни състезания, се замисля колко интересно би било това да се вижда онлайн и всичко да се случва по интернет. След кратко проучване обаче открива, че няма работеща, смислена и подредена онлайн система, която да позволява провеждането на конкурси по интернет. Малкото такива проекти, които открива, са ненадеждни и неудобни за ползване. Така се ражда VOUBS, онлайн хъбът за конкурси, който е всичко, което до момента е липсвало в този тип услуга. Подобна уеб платформа, която едновременно съчетава в себе си прозрачност във всеки един аспект на конкурса и свързва по уникален начин организатори, участници, жури, публика и рекламодатели в даден конкурс. Всички те се обединяват във VOUBS, без ограничения, свързани с регион, език, време. Едно от най-важните неща е видимостта за потребителите и участниците, както и голямата аудитория, имаща достъп до случващото се в конкретните конкурси. Необходимостта от тази видимост е ключова, тя дава увереност на хората, че няма нагласеност и манипулация в резултатите, и ги кара да се доверят.

 

Васко Василев, създател на VOUBS.

Васко Василев, създател на VOUBS

Развитие

От 2015 до тук Васко и всички, работещи по VOUBS, влагат усилията и ресурсите си в едно много важно нещо: трупане на опит. Преди първия клиент - външен организатор, за който ще разкажа след малко, VOUBS организират сами всички конкурси. За наградите – влагат собствени средства. Повечето състезания са с творческа насоченост, в сфери като фотография, дизайн, художествено изкуство, архитектура и др. Предимствата на това да правиш нещо, което никой друг не е постигал досега, е удоволствието от надграждането на собствената идея, на развиване на уникалността на творението и достигането му до хората, които ще го използват. Способните хора зад проекта са доста, като част от тях са партньори от външни фирми, но всички до един са надъхани да оптимизират проекта до най-високо качество на ползваемост. Васко, който е бивш състезател по бокс, а освен с VOUBS се занимава и с организиране на спортни състезания, със сигурност е пример за сила на духа, що се отнася до увереността, с която се бори да изведе продукта си на първа линия. Когато го питам дали някога е мислил да се откаже, той казва просто: „Не ми е минавало през ума. По-скоро през цялото време мисля какво трябва да се направи, за да се случат нещата. Вярвам, че винаги има решение, в каквато и ситуация да изпаднеш, и аз търся това решение под дърво и камък, докато не излезе нещо“. Визията, която влага в сайта, е потенциалната полза за множество хора и компании от това с лекота да създават конкурси от всякакъв тип, което пък да привлече по-големи инвеститори. „Сигурно е, че има милиони хора, които силно желаят да се изявяват в онлайн конкурси“, казва той.  „Остава да организираме и няколко успешни конкурса чрез наши клиенти организатори и да докажем, че самите организатори също имат нужда от конкурсния хъб. Вече работим с първите големи клиенти в платформата и ако всичко мине гладко, в което не се и съмнявам, тогава бих казал, че VOUBS ще успее на 100%.“
Въпросният първи външен организатор е „Замъкът“ в Равадиново, близо до Созопол. Конкурсът е за фотография в пет категории: „Приказният Замък“, „ Любов и вярност“, „Селфи в Замъка“,  „Нощни снимки“, „Уникален фотомонтаж”.  Победителите ще бъдат обявени през юли.


„В момента желаем да организираме поне 5-6 успешни конкурса за организатори с изграден имидж, които да ни се доверят, за да им демонстрираме възможностите на платформата. Това ще ни помогне да се представим пред международни инвеститори с всичко необходимо за осъществяването на инвестиция“, разказва Васко. „Имаме страхотни статистики, изграждаме добри резултати, платформата е с огромни възможности и потенциал, идеята е уникална, а пазарът е глобален и мултимилионен. Последното парче от пъзела са точно тези първи наши клиенти и тяхната обратна връзка ще бъде решаваща за бъдещето на проекта.“ Видовете конкурси зависят от вида файлове, които се предоставят в интернет платформата от участниците – VOUBS  поддържа всички 28 най-популярни файлови формати, което позволява провеждането на всякакъв вид конкурси.

Какво предстои?

VIPA 2016 е нещо, за което всички от екипа на срещата говорят с голяма гордост и ентусиазъм. Става дума за международен фотографски конкурс, който предлага голям награден фонд – 41 хиляди евро, които ще се разпределят между победителите. Журито е 9-членно, съставено от хора от различни държави,  с богат опит във фотографията, а също и в качеството си на жури. Церемонията  по награждаването ще се проведе съвсем скоро, на 6 април във Vivacom Art Hall.
Васко споделя, че за участие с конкурси на VOUBS има интерес от страна на хора, които работят в архитектурата, медиите, дори музикалния бизнес – провеждането на видео конкурс всъщност е една от амбициите за хъба на този етап. „Музикалните конкурси на нашата платформа биха били много интересни, но, разбира се, за тях ни трябва и голям партньор, който да ни се довери.“
VOUBS продължава да се развива, изграждайки все по-голяма база от потребители. Една от целите – тази за неманипулируемост и неутралност на вота – е може би най-важна за хората зад платформата и е постигната почти на 100%. Според Васко успехите дотук са само началото, а когато го питам с какво се гордее до момента най-много, той отговаря: „Гордея се с екипа, който успяваме да изградим до този момент. Ние сме много малък екип, но вършим голяма работа!“.

Оцени:
Рейтинг: 5
Най-четени
Всички

97% от потребителите се чувстват по-продуктивни, след като заменят Windows с Mac

288 | 22.06.2019
Още от Social

В края на седмицата стартира IT турнирът по тенис

17 | 19.06.2019