С наближаващите празници едва ли ви е до азиатска кухня, но традициите постоянно се менят, ето защо винаги има място за изненади. Ако сте особено стриктни към диетата си, по всяка вероятност вече обмисляте с какво можете да си позволите да “попрекалите” и кое остава забранена територия завинаги. Дали повече солено или пък повече сладко? Както е широко известно, азиатските кулинарни изкушения предлагат голямо разнообразие, но в частност японската диета е свързана с приемането на прекалено големи количества сол - типичният възрастен японец консумира около 10 грама сол на ден, два пъти повече от препоръчаното от Световната здравна организация. Високият прием на натрий е свързан с повишен риск от инсулт, високо кръвно налягане и други състояния. Ето защо от Reuters са забелязали, че на хоризонта се задава нова джаджа, която да се справи с този проблем. Става въпрос за електрически клечки за хранене, които според създателите им трябва да придават солен вкус на храната. За да постигнат тази своя цел, те са свързани към компютър с гривна, който използва електрическа стимулация за предаване на натриеви йони от храната към всяко взискателно небце.

Зад разработката стоят професорът от университета Мейджи Хомеи Мияшита, когото вече познаваме от проекта му за телевизор с възможност за вкусване, и големият местен производител на храни и напитки Kirin.  
Изследователите казват, че клечките могат да подобрят възприеманата соленост на храни с ниско съдържание на натрий около 1.5 пъти. Изкуственото повишаване на солеността на ястията може да улесни хората да изберат варианти с ниско съдържание на натрий, без да се налага да пестят от вкуса. Известно е още, че се обсъжда и прилагането на технологията при лъжици или купички. Усъвършенстваният прототип на клечките за хранене се очаква да влезе в масово производство в края на 2023 г.  

Снимки: Unsplash/Meiji University

Виж още: Microsoft се заеха с разработката на тигани