Със стартирането на Touch ID в iPhone 5S, Apple вдигна изключително високо летвата при сензорите за пръстови отпечатъци. След очевидния успех на Touch ID, производителите на Android смартфони веднага се включиха със свои версии - коя по-добра, коя не. Но сега Qualcomm представи своята технология за сензор за пръстови отпечатъци, която може да промени всичко.

На MWC 2015 в Барселона Qualcomm обяви Sense ID. Технологията използва ултразвук, за да сканира върха на пръста ви в 3D. За разлика Touch ID, Qualcomm твърди, че технологията може да разпознае вашия отпечатък дори ако пръстът ви е леко влажен или мръсен, и може да работи през стъкло, алуминий, неръждаема стомана, сапфир и пластмаси - което означава, че би трябвало лесно да се интегрира в корпусите на бъдещите смартфони.

Технологията, използвана в новия чип на Qualcomm, очевидно произхожда от професионални биометрични приложения за сигурност, сканирайки пръстовите отпечатъци по-подробно, отколкото TouchID, защото тя работи в 3D. В действителност става дума за „проникване във външните слоеве на кожата, откривайки триизмерни детайли и уникални характеристики на пръстовите отпечатъци, включително и потните пори." Това от своя страна трябва да направи по-трудно кражбата на вашия пръстов отпечатък, за да се получи достъп до устройството.

Всичко звучи много обещаващо. Технологията Sense ID ще бъде интегрирана в Snapdragon 810 и 425 чиповете на Qualcomm, но също ще бъде на разположение като самостоятелна технология. Очакваме да видим първите устройства, които използват Sense ID по-късно тази година.

 

 

Прочетете още: Silent Circle представи Blackphone 2 и таблета Blackphone +