В свят (и конгрес), изпълнен с Android, всеки нов смартфон с различна операционна система е глътка свеж въздух. Затова с огромен интерес се запътихме към щанда на Canonical, за да видим най-мощния смартфон с операционна система Ubuntu.

Meizu Pro 5 версия Ubuntu разполага със завиден хардуер – 5.7-инчов Full HD дисплей, процесор Exynos 7420, който откриваме и в Samsung Galaxy S6, 3 GB RAM и 32 GB вътрешна памет. Всичко това звучи като хардуер, достатъчен за много бърза и плавна работа, но не това е изживяването, което имах. Още тук искам да отбележа, че това е първият ми досег с Ubuntu телефон и впечатленията ми от операционната система са базирани изцяло на нея и на минутите на кратката ни среща.

 

 

Работата с устройството често е по-бавна, прехвърлянето из менютата може да е по-трудно, а дори станах свидетел на някои леки блокирания. По-големият проблем е липсата на приложения. Телефонът разполага с най-базовите браузър, имейл и Here Maps и още няколко програми, но списъкът може да бъде много бързо изчерпан. Много по-бързо, отколкото би ми се искало. Пример е наличието на икона за Facebook, която просто изтегля уеб версията на сайта. Същото се наблюдава и с Twitter. Сред интересните концепции са Scope. Това най-общо са различни източници на информация за потребителя. Някои от тях повече наподобяват приложения, а други показват информация от различни онлайн източници директно на екрана. Пример за scopes е началният екран, който дава различна информация за деня – дата, време, температура и т.н. По-интересен е т.нар. nearby-scope. При него можете да изберете от падащо меню точно как се чувствате. Ако се чувствате гладни, на екрана ще излязат най-близките заведения за храна. Но самият nearby-scope показва и пълна информация за всичко наоколо. Налични са и scopе за новини и т.н. Всичко това звучи много интересно и практично, но дали заради слабия Wi-Fi достъп в залата или поради друга причина елементите не работеха толкова добре – като скорост и като визуализация.

 

 

Друг проблем е цялостната скорост на устройството по време на работа. Въпреки сериозния хардуер на Meizu Pro 5 телефонът просто се усеща бавен и тромав. В един момент дори се запитахме дали това е финална версия. Интересното е, че по софтуера още се работи, а телефонът вече е не само в поръчка, но и ще бъде наличен през март.

Въпреки тези впечатления Ubuntu предлага някои интересни идеи, но и приятна интеракция – чрез приплъзване от лявата страна на устройството достигате до често използваните приложения, като някои от тях можете да закачите, за да бъдат винаги там. Достъпът до мултитаскинга е с подобно приплъзване, но от другия край на дисплея. Тези движения са удобни и интуитивни благодарение и на 2.5D дисплея, който леко прелива към страничния панел.

Meizu Pro 5 версия Ubuntu разполага още с USB-C порт, 21 MP основна и 5 MP предна камера.


 

За съжаление не мога да кажа, че първата ми среща с Ubuntu телефон отговори на вълнението ми, че най-накрая ще видя смартфон с по-различна операционна система. Ubuntu има множество интересни решения и възможност за интеракции, които ми допаднаха, но ако търговските бройки имат подобно на описаното по-горе поведение, това може да донесе само негативи за компанията.

А за всички интересни новини от MWC 2016, посетете специалната ни страница в партньорство с Теленор.

 

Тагове: