Космическият телескоп "Джеймс Уеб" (JWST) публикува зашеметяваща палитра от изображения на спирални галактики. Тези снимки показват 19 относително близки галактики в по-големи подробности от всякога.

"Те са умопомрачителни дори за изследователи, които са изучавали галактиките в продължение на десетилетия", казва в изявление Джанис Лий от Научния институт за космически телескопи в Мериленд. "Мехурчетата и нишките са изпълнени до най-малките мащаби, наблюдавани някога, и разказват история за цикъла на звездообразуване."

Снимките са направени в рамките на проекта PHANGS (Physics at High Angular resolution in Nearby Galaxies) - дългогодишно проучване, при което се използват няколко от най-големите телескопи в света, за да се изследват структурата и еволюцията на галактиките. Всички галактики в този набор са спирали, ориентирани в пространството така, че да ги виждаме с лице към тях.

Звездите блестят в синьо на изображенията, а газът между тях свети в червено. Ярките сини ореоли в близост до центровете на галактиките представляват струпвания на сравнително стари звезди, докато звездите в ръкавите са по-млади. Това подсказва на астрономите, че галактиките обикновено започват да растат от центъра си, като звездообразуването се разпространява по протежение на ръкавите като вълните от камъче, пуснато в езеро.

Изображенията показват и странни сферични дупки в газа и праха на галактиките, каквито не сме виждали досега. Тези странни празнини може да са оставени от експлодиращи звезди, които са издълбали празни джобове в материала.

Разпределението на газа и праха е особено важно за разбирането на галактичната еволюция. Като изучават червените и оранжевите структури на тези изображения, астрономите се надяват да научат как се разпределя този материал и как той допринася за образуването на звезди в галактиките. Невероятните детайли в тези нови изображения трябва да ни позволят да изследваме този процес с по-голяма прецизност от всякога.

Снимка: Unsplash/NASA

Виж още: Сайтовете с еротично съдържание вече ще изискват доказателство за пълнолетие