През 2021 г. учен от Турция публикува научна статия, в която подробно описва експеримент, при който магнит е прикрепен към двигател и го кара да се върти бързо. Когато тази подредба била приближена до втори магнит, вторият магнит започнал да се върти и изведнъж увиснал в неподвижно положение на няколко сантиметра от него.

Макар че магнитната левитация не е нещо ново - най-известният пример вероятно са влаковете Maglev, които разчитат на силна магнитна сила за повдигане и задвижване - експериментът озадачи физиците, тъй като това явление не беше описано от класическата физика или поне от нито един от известните механизми на магнитната левитация.

Сега обаче има промяна. Расмус Бьорк, професор в DTU Energy, е заинтригуван от експеримента на Укар и се заема да го повтори заедно с Йоахим М. Хермансен, докато разбере какво точно се случва. Възпроизвеждането беше лесно и можеше да се направи с помощта на готови компоненти, но физиката му беше странна, казва Расмус Бьорк:

"Магнитите не би трябвало да се реят, когато са близо един до друг. Обикновено те или се привличат, или се отблъскват. Но ако завъртите един от магнитите, се оказва, че можете да постигнете това висене. И това е странната част. Силата, която въздейства на магнитите, не би трябвало да се променя само защото завъртате един от тях, така че изглежда има връзка между движението и магнитната сила", казва той.

Експериментите включват няколко магнита с различни размери, но принципът остава същият: като въртят един магнит много бързо, изследователите наблюдават как друг магнит в непосредствена близост, наречен "реещ се магнит", започва да се върти със същата скорост, докато бързо се фиксира в позиция, в която остава да виси.

Те установили, че когато реещият се магнит се фиксира в позиция, той се ориентира близо до оста на въртене и към подобния полюс на роторния магнит. Така например северният полюс на реещия се магнит, докато се върти, остава насочен към северния полюс на неподвижния магнит.

Това е различно от очакваното въз основа на законите на магнитостатиката, които обясняват функционирането на статична магнитна система. Оказва се обаче, че магнитостатичните взаимодействия между въртящите се магнити са точно това, което е отговорно за създаването на равновесното положение на реещия се магнит, както установява съавторът - докторантът Фредерик Л. Дурхуус, използвайки симулации на явлението. Те наблюдават значително влияние на размера на магнита върху динамиката на левитацията: по-малките магнити изискват по-високи скорости на въртене за левитация поради по-голямата си инерция и толкова по-високо ще се рее той.

"Оказва се, че реещият се магнит иска да се изравни с въртящия се магнит, но не може да се върти достатъчно бързо, за да го направи. И докато това свързване се поддържа, той ще виси или ще левитира", казва Расмус Бьорк.

Снимка: Unsplash

Виж още: ChatGPT е готов да лъже и мами, когато го притиснете да изкара пари