Астрономите направиха вълнуващо, но и загадъчно откритие, което се крие на около 40 000 светлинни години от нас, но все още в пределите на нашата галактика: обект, който е много по-тежък от всички известни неутронни звезди, но твърде лек, за да бъде класифициран като черна дупка, се върти около пулсар.

С други думи, обектът попада в "разликата в масата на черната дупка", която от години обърква изследователите. Възможно ли е този последен обект да показва, че черните дупки могат да бъдат по-леки от 2.2 слънчеви маси? Или това е най-тежката неутронна звезда, откривана някога?

Ако се потвърди, че това е първият наблюдаван подобен вид двоен радиопулсар - черна дупка, това може да накара астрономите да преразгледат това, което знаем за този вид небесни обекти, и дори да провери самата Обща теория на относителността на Айнщайн.

"Системата пулсар - черна дупка ще бъде важна цел за проверка на теориите за гравитацията, а тежката неутронна звезда ще даде нови идеи в областта на ядрената физика при много висока плътност", казва в изявление професорът по астрофизика от Университета в Манчестър Бен Стапърс, водещ автор на новата статия, публикувана в списание Science.

За да направи откритието, екипът използва наблюденията на радиотелескопа MeerKAT в Южна Африка. Въпросният обект е в орбита около "милисекунден пулсар" - бързо въртящи се, силно намагнетизирани и изключително плътни останки от колапсирала звезда.

В какво се превръщат неутронните звезди, когато се разпаднат, като станат прекалено тежки или се разбият в друга звезда, остава предмет на много спекулации. Една от теориите предполага, че те се превръщат в черни дупки - гравитационен кладенец, който е толкова мощен, че може да погълне дори самата светлина.

Според сегашните теории неутронната звезда трябва да достигне поне 2.2 пъти масата на Слънцето, за да се разруши. Изследователите обаче са установили, че за да се превърнат в черни дупки, те трябва да са с маса поне около пет пъти по-голяма от тази на Слънцето.

Последното откритие може да хвърли светлина върху тази "разлика в масата" - макар че остават много въпроси.

"Все още не сме приключили с тази система", казва в изявлението си съавторът и докторант в Института "Макс Планк" Арунима Дута. "Разкриването на истинското естество на спътника ще бъде повратна точка в разбирането ни за неутронните звезди, черните дупки и каквото и да е друго, което може да се крие в разликата в масата на черните дупки."

Снимка: Unsplash

Виж още: Учените откриха основополагащи различия при голяма част от дълголетниците