NASA направи нова, макар и мъничка стъпка към това да изгражда лесно колонии на Луната и Марс, използвайки почвата на самите небесни тела. Нова мисия на NASA до МКС занесе там триизмерен принтер, който работи с често срещаните на Луната и други планети парчета скали и почва.

Проектът, наречен Redwire Regolith Print, трябва да симулира триизмерно принтиране с реголит – рехав материал, покриващ твърдите скали на Луната, някои планети и астероиди. Там той се образува от гравитационното натрупване на отломки, които се получават вследствие на сблъсъци с други обекти. Ако проектът е успешен, екипажът на МКС ще прецени здравината на новосъздадените сгради и предмети и дали те ще могат да издържат на враждебните условия.   

Ако всичко върви по план, подобна технология може да позволи на колонистите да отпечатват поне някои от техните структури на място. На свой ред това ще намали обема на строителните материали, които NASA трябва да пренася до Луната и Марс. Учените от години имат идея за космически хабитати, базирани на почвата, но подобни проекти са дългосрочни и тепърва ще трябва да се работи значително за постигането на някаква строителна дейност във враждебната атмосфера на чуждите планети.  

Снимка: NASA

Виж още: Без огледала за обратно виждане за автоматизираните возила без водач