На пациент бе присадено изключително реалистично 3D отпечатано протетично око за първи път, съобщи Fraunhofer Technology. Пациентът Стив Верзе получи високотехнологичната версия като постоянен заместител на своя орган на зрение.

„Това ме кара да се чувствам все по-уверен“, казва той пред On Demand News. „Ако аз не мога да забележа разликата, знам, че другите хора няма да забележат разликата.“

Fraunhofer работи с британската компания Ocupeye Ltd по нов процес, който е по-бърз и далеч по-малко инвазивен. Преди това лекарите трябваше да направят отливка на очната кухина - нещо, което е толкова трудно, че пациентите трябва да преминат под обща анестезия.

Сега екипът може да направи неинвазивно 2.4-секундно сканиране с помощта на специално модифициран офталмологичен скенер, който осигурява прецизно измерване на очната кухина. Тези данни се комбинират с цветно калибрирано изображение на здравото око и се прехвърлят върху системата на Fraunhofer „Cuttlefish:Eye“, която бързо създава модел за 3D печат. Софтуерът е особено подходящ за създаване на „реалистично представяне дори на прозрачни материали“, според института.

След това моделът се отпечатва от компанията Fit AG, която има опит в производството на аксесоари за медицински технологии. Оттам протезите се инспектират и се подлагат на окончателно полиране и ретуш от специалисти по оптика.

„С един 3D принтер Ocupeye потенциално може да изпълни годишното изискване от около 10 000 протези, необходими за пазара на Обединеното кралство“, се казва в прессъобщението.

Протезата на Верзе е предшественик на предстоящо клинично изпитване, което ще оцени ефективността на 3D отпечатаните очи срещу традиционните, ръчно изработени очи в проект на University College London. Около 40 пациенти ще бъдат наети, за да бъдат оценени протезите за подвижност (движение), козметика (вид), прилягане, комфорт, лигавично отделяне и др.

„Това ново око изглежда фантастично и като се основава на технологията за 3D цифров печат, ще става все по-добре и по-добре“, завършва Верзе в изявлението си.

Снимка: Moorfields Eye Hospital NHS Foundation Trust

Виж още: Ето как Луната може да поддържа 8 млрд. души с кислород за 100 000 години