Anduril Industries, фирма за отбранителни технологии, известна с използването на изкуствен интелект в оръжейните системи, сега се насочва към космическата област. Току-що представила безпилотни летателни апарати от следващо поколение и автономни крилати ракети за военновъздушните сили на САЩ, компанията обяви плановете си да проектира, изгради и изстреля свои собствени напълно интегрирани космически системи до края на 2025 г.

„Разширяваме нашите усъвършенствани хардуерни и софтуерни възможности, задвижвани от изкуствен интелект, към последната граница: Космоса“, заяви в прессъобщение Гокул Субраманян, старши вицепрезидент на Anduril по космическото инженерство. Компанията възнамерява да разработи космически апарати за приложения като осведоменост за космическата област, обработка на данни от сензори в орбита и сателитна защита.

Планираната за 2025 г. космическа мисия ще действа като тестова площадка за Anduril и полезните товари на трети страни, като допълнителни подробности ще бъдат разкрити през следващите месеци.

Експанзията на Anduril в Космоса се основава на по-широката стратегия на компанията за разработване на автономни системи, които изискват минимална човешка намеса. Компанията разработи „Collaborative Combat Aircraft“ - автономна система, предназначена да работи заедно с пилотирани самолети на американските военновъздушни сили.

Централно място в технологията на Anduril заема нейният софтуер Lattice, който интегрира различни сензори и системи за вземане на решения в реално време. Субраманян заяви, че Lattice ще се използва „за автономно наблюдение и управление на космически активи, като подобрява ситуационната осведоменост и намалява работното натоварване на операторите“.

Технологията за компютърно зрение на софтуера, която обработва и интерпретира визуални данни от камери и други системи за обработка на изображения, позволява идентифициране и класифициране на обекти в реално време, заявиха от компанията. Тази технология, която е от решаващо значение за автономното вземане на решения при операциите с дронове, може да бъде приложена към сателити в орбита, така че операторите на Земята да могат да реагират по-бързо на заплахи.

Разширяването на дейността на Anduril се основава на предишната ѝ работа с Мрежата за наблюдение на Космоса (SSN), управлявана от Космическите сили на САЩ. Компанията е спечелила договори за използване на своята платформа Lattice за управление на данните от тази глобална мрежа от сензори, която е предназначена за откриване и идентифициране на обекти в орбита. Компанията заяви, че интегрирането на Lattice със SSN е превърнало наследената комуникационна система в модерна мрежова мрежа, осигуряваща по-цялостна оперативна картина на космическата среда.

Снимка: Unsplash

Виж още: Роботи рециклират милиони стари твърди дискове на година в завод на Microsoft